Ineke Kromdijk schildert Manuel Benedito Vives

BM’er Ineke Kromdijk schilderde dit portret na van Manuel Benedito Vives*, Spanje, 1875 – 1963.

De afgebeelde dame is Mauricia Fernandez Urrutia.

Formaat van het paneel is: 42 x 62 cm.

  1. Waarom dit schilderij?

Deze (mooie) vrouw sprak me meteen aan. Dat geldt ook voor de kleurencombinatie.

Vooral dat ,,warme’’ geel.

Zij heeft een voorname uitstraling en ook iets dromerigs over zich.

 

  1. Hoe heb je dit schilderij opgezet?

Ik ben begonnen haar portret als tekening op te zetten op het paneel. Vervolgens heb ik met acryl de onderlaag aangebracht. Dit droogt heel snel waarna ik kon beginnen met de olieverf. Ik begin altijd eerst met de achtergrond, daarna met het gezicht en zo verder met de rest, waarbij ik houvast heb aan de onderschildering met acryl. Vervolgens bouw ik het schilderij laag voor laag op totdat ik tevreden ben.

  1. Wat waren ,,de problemen” waar je op stuitte?

Echte problemen ben ik niet tegengekomen. Wel merkte ik dat de Vives een lossere manier van schilderen heeft dan ik. Mijn versie van het portret ziet er op een aantal onderdelen dan ook anders uit dan van Manuel.

  1. Ben je er tevreden over of zie je nog details die beter/anders hadden gekund?

Er zijn (altijd wel) details waarvan ik achteraf vind dat ik het ook anders had kunnen doen.

Wel ben ik tevreden met het eindresultaat.

 

  1. Denk je dat je dit na plm. 1 jaar les ook zou kunnen schilderen?

Technisch gezien denk ik dat dit portret voor iemand met 1 jaar les (zonder vooraf ooit geschilderd te hebben) een lastige klus zal zijn. Hierbij denk ik dan vooral aan het schilderen van de plooien in de kleding en het gezicht en de handen. Dit vergt enige ervaring.

 klik voor een vergroting

P.s., Zie ook de site van Ineke: https://inekekromdijk.wordpress.com

 klik voor een vergroting

*In Madrid is aan deze schilder een museum gewijd: The Manuel Benediti House Museum. In 1909 heeft hij nog enige tijd in Volendam in Hotel Spaander gewoond.