BM’er Menno Modderman


Menno Modderman
(*1970) is geboren en opgegroeid in Amstelveen en heeft jaren gewerkt als HR manager o.a. bij de KLM.

Zo’n 10 jaar geleden besloten hij en zijn vriend Thomas naar Vaassen te verhuizen om daar een B&B te beginnen. B&B Bed en Stal  biedt accommodatie voor ruiter en paard in een prachtige omgeving.

Menno kwam daar in aanraking met kunstschilder Kees Blom en kunstenaar Frans Polman. Beiden hebben Menno het vertrouwen gegeven om zijn redelijk lange wens in vervulling te laten gaan. Wat Menno over de streep trok was wat Blom zei: ,,Je hoeft niet echt talent te hebben, 80% is vaardigheid en dat kun je aanleren.’’ En ,,Je moet kijken, kijken. Dan weet je de helft al.’’

Vervolgens is Menno een aantal jaren les bij hem gaan nemen. Een sluimerend verlangen om te gaan schilderen kon hij nu werkelijkheid laten worden d.w.z. buiten het toeristenseizoen want Bed en Stal werd druk bezocht.

Ook heeft hij nog een aantal cursussen genomen bij Frans Polman uit Apeldoorn. Daar maakte hij grote doeken met acryl verf.

Hoe kwam je bij Boulevard Magenta terecht?

Ik maak ook collages, afbeeldingen uit tijdschriften scheuren, een compositie maken en dan met olieverf beschilderen, maar zodanig dat de achtergrond niet geheel verdween.
Ik zocht hiervoor mooi, ambachtelijk papier en kwam terecht bij de Middelste Molen te Loenen.
Daar ontmoette ik Marjan Smit.

Zo is het balletje gaan rollen…

 

Hoe kwam je tot dit schilderij? 

Ik was al tijden bezig met het schilderen van een serie vaasjes. Maar op een zeker moment liep ik vast d.w.z. ik had geen enkele passie meer met het onderwerp en dat heb ik wel nodig. Ik herinnerde me de cursussen bij Frans Polman.
Grof en fijn schilderen, het contrast dat wilde ik en dat kon als ik een paar technieken zou combineren.
Dus op weg naar De Middelste Molen verschillende soorten papier halen.
Het paneel ,,beplakte” ik met geschept papier van de Middelste Molen. Papier gemaakt van vezels en olifantenpoep en nog wat ander papier dat daar te verkrijgen is.

Je mengt dit met een bindmiddel, je krijgt dan een mooie pasta en plakt het op het papier.
Je krijgt dan niveauverschil over het hele paneel. Ik beschilder het vervolgens met acryl. Dat is een avontuur, de verf mengt zich met het papier. Je krijgt hierdoor fantastische kleuren die mooi in elkaar overlopen.
Als dit, de achtergrond, goed droog is, ga ik fijnschilderen met olieverf, in dit geval bloemen met vlinders.
Mijn probleem is dat ik van fijnschilderen op kleine panelen afkom en nu moet ik ineens ,,groot” gaan schilderen, 40 x 50 cm.
Marjan begeleidt me hier in.
Het resultaat is prachtig.

Blijft je bij dit werk eenmalig  of ga je verder op dit pad?

Ik heb mijn onderwerp gevonden.
En de combinatie pasta, acryl en olieverf bevalt mij uitstekend.
Inmiddels ben ik al aan mijn 5e schilderij op die wijze bezig.

Heb je alleen bij BM eraan geschilderd of ook thuis?

De achtergrond, papier en acryl, doe ik thuis.
Bij BM doe ik olieverf met wederom Marjan op de achtergrond.

 

Schilder je vaak?

Thuis schilder ik onregelmatig, dus hoofdzakelijk bij Marjan. En dan vaak nog buiten ons hoogseizoen. Wel schilder ik als we ergens in het buitenland een paar weken op 1 plek vertoeven.

 

Heb je ambities om meer te zijn dan amateur schilder?

Schilderen is voor mij geen wedstrijd. Ik wil beslist geen schildersdruk. Twee a drie schilderijen per jaar die kwalitatief goed zijn is mij voldoende.

 

Zijn er schilders die je bewondert?

Mijn belangstelling is breed maar teveel om op te noemen, praktisch probleem is dat  de namen slecht kan onthouden. Ik kijk graag en zie wat mooi is. Mooie kleuren, modern, origineel werk dat wel redelijk realistisch moet zijn, maar abstract met name warme of zwart wit tinten vind ik ook mooi.

Thomas en ik reizen nogal veel en we pikken altijd als het even kan een museum mee. Een uurtje is voldoende om een goede indruk te krijgen. New York is wat dat betreft toch wel een favoriete stad voor ons. Wat een kunstaanbod.

 

Hoe kwam je met de kunst in aanraking?

Van huis uit. Mijn ouders namen me altijd mee naar het museum. Thuis, in Amstelveen en Amsterdam, maar ook op vakanties.

Regelmatig gaan we naar het Stedelijk, Cobra en de Fundatie in Zwolle.

 

Heb je nog andere hobby’s?

Reizen. Verzamelen van  kleine kunstvoorwerpen. En uiteraard rijd ik graag paard.

De website van Bed & Stal

 Op de ezel