Wie is Marjan Smit

“Marjan, ben je nu kunstenaar of docent?” “Wat doe je het liefste, lesgeven of zelf werk maken?” “Hoe doe je dit allemaal, zo grondig, zo speels en vanuit het hart?”
Wellicht vraag jij je ook af wie ik ben en waarom ik deze school heb opgericht.
Het antwoord is: Deze school draagt bij aan geluk. Aan mijn geluk (er is geen andere plek waar ik zo graag ben) en dat van anderen. Ik wil je delen in dat geluk. Je laten ervaren dat je met wat verf en goud een hele wereld kunt scheppen. Jouw wereld. In verbinding met anderen.
In mijn zoektocht naar geluk stapte ik per ongeluk op een nieuw talent: Ondernemen in het ontwikkelen van talent.
Door de school goed neer te zetten en een stevige basis te creëren met een team, kunnen we veel bereiken voor onze schilders. Of je nu vanaf de basis goed wilt leren schilderen of je de wereld wilt ingaan met je schilderijen. Er is ruimte voor en ervaring waar je meteen de vruchten van kunt plukken.
Want dit is in mijn biografie wel duidelijk geworden: Op mijn best in de rol als ondernemer, coach en docent op inhoud met als doel de ander tot bloei te laten komen.
En natuurlijk is leren schilderen een inspirerende activiteit waar veel gevoel en fantasie bij komt kijken. Maar in deze school staan niet het gevoel en de inspiratie van de cursist centraal…maar het vakmanschap. Ik krijg wel eens te horen dat ik op een inspirerende wijze les geef en dat klassen echt een band met elkaar opbouwen. En dat we veel plezier hebben; en dat klopt.
Om mijn visie kracht bij te zetten richtte ik in 2013 Boulevard Magenta op: De School voor Ambacht & Kunst. Als docent heb ik inmiddels ruim duizend mensen les mogen geven. Of zij nu naar de school kwamen voor een workshop van een uur of een van de driejarige opleidingen: De beleving, ervaring en de techniek: Men nam het allemaal mee naar huis.
“Ben je nu kunstenaar of docent?” “Wat doe je het liefste, lesgeven of zelf werk maken?”
Het antwoord is: Het lesgeven en werken aan levensgeluk….dat van een ander en dat van mijzelf.

DUS:

Wil jij inspirerend werk leren maken dat de toeschouwer beroerd, inspireert, raakt?
Schilderijen waar een voorbijganger even de adem voor inhoudt, die alle zintuigen aanspreken en de kijker naar een gevoel, een herinnering of een inzicht leiden?
En wil je ondertussen zielsgelukkig zijn omdat je groeit in je kunnen, je je eigen taal vindt en je zelfvertrouwen groeit?
Mooi, want hier leer je het ambacht, want zonder ambacht geen kunst. Hier delen we al onze kennis,  krijg je praktische tips en ontsluiten we voor jou de ambachtelijke wereld van het schilderen en vergulden. Weet je hoe gelukkig je daar van wordt?

“Beste Marjan,

Een schrijven voor jou: ik zie terug op een heerlijke eerste lesdag ikonen schilderen. Heel fijn om meegenomen te worden in de stap voor stap uitleg, dat geeft mij vertrouwen In het middaguur heb ik fijn kunnen werken, voelt als een meditatie. Het raakt mij om laagje voor laagje een ikoon te mogen schilderen. Maddy”

Vakopleidingen
Er valt zoveel te leren, te ontdekken…
Er is zoveel door te geven, in stand te houden en te koesteren.
Daarom heb ik overzichtelijke, stevige Vakopleidingen ontwikkeld.
De redenen waarom mensen aan een vakopleiding starten zijn uiteenlopend.
– helemaal vanaf de basis goed te leren schilderen en vergulden
– nieuwe technieken eigen maken om deze vervolgens toe te passen in eigen werk
– een kast vol schitterende kunstboeken en nu de sprong aandurven om zelf aan de slag te gaan met al het moois dat de wereld/kunstgeschiedenis te bieden heeft
– al dol op schilderen en honger naar meer, meer technieken kennen en kunnen toepassen
– het vak leren vanuit het ambacht
– op een school de diepte in te gaan en spannende, nieuwe leerprocessen aan te gaan
– naast het volle leven van alledag, rennen, zorgen, klaarstaan voor anderen, zelf lesgeven, is het ook wel weer eens lekker “zelf in de klas te zitten” en uitgedaagd te worden.

Rob: “Ik had je twintig jaar eerder willen ontmoeten!!”
“Eh…Rob wat bedoel je?”
” Nou, ik heb zo lopen prutsen en gezocht naar iemand die goed les kan geven. Ik heb nu al veel geleerd en ben erg tevreden. Prettig aan jou als docent is dat je alle technieken beheerst en dat je voordoet hoe iets kan, mooier, beter wordt. Je helpt ook als ik in een paintersblock zit. Dan help je en kan ik weer door. Je bent een echte vakvrouw!”

De wens die ik ook regelmatig hoor…

Beroepsmatig binnen de kunsten aan de slag te gaan is voor velen een droom. Binnen de school is er expertise over- en in de lessen ruimte voor coaching om alles wat men aan talent (en doorzettingsvermogen) heeft te koppelen aan een praktische toepassing van deze nieuwe vaardigheden en kennis.

“Zoals je weet ben ik superpositief. Ik vind dat ik veel leer, dat ik veel toevoeg aan mijn vaardigheden. Ik verwacht dat ik op termijn “mijn eigen hand” zal hebben/houden maar met meer diepgang. Ik vind de didactische begeleiding uitstekend en de liefde voor het vak stimulerend: Het spat er van af.” Alice`

 

Een brok geluk  

Mijn ervaring als loopbaanbegeleider, organisatie adviseur en coach voel je direct tot in alle vezels binnen de school. In alles merk je: Hier wordt “voorgedaan” hoe je je als mens kunt ontwikkelen tot een brok geluk.  Een brok geluk kan het leven beter aan: Je kunt tegen een stootje, raakt uit- en weer in balans en bent gericht op communicatie met je “zelf” en anderen.

“Ik ben beslist vooruit gegaan. Heb diverse technieken aangereikt gekregen. Fijn dat er zoveel variatie wordt aangeboden. Tempo is goed. In de les kom ik tot rust en bepaal zelf het tempo, voel mij nooit opgejaagd. Fijne sfeer in de lessen. Ik had nooit eerder geschilderd. Ben erg verbaasd over mijzelf dat ik mooie schilderijen kan maken. Schilderen maakt mij blij. De kleuren, het doen, de volle aandacht. Het genieten van het proces en het resultaat! De materialen zijn geweldig. Ik voel mij altijd zeer welkom. Maike

De term Vakopleiding geeft aan dat de opleiding zo is vormgegeven dat de klassikale lessen centraal staan, waar op een gezellige wijze “ouderwets goed” les wordt gegeven. Dat blijkt steeds weer de ideale combinatie voor het aanleren van (complexe) vaardigheden volgens traditionele regels, recepten en concepten. En deelnemers maken zeker een professionele ontwikkeling door. Het verlangt van een ieder een honger naar uitstekende lessen en zich te concentreren op het eigen werk en leerproces.

De vraag: “En wat vind je er zelf van?” Zul je hier zelden horen. Het leerklimaat op zich is voor velen al een verademing waardoor nieuwe dromen en plannen ontstaan. Waar wij kunnen stimuleren en helpen we deelnemers bij het concreet maken van deze plannen.

Paula: “De inspiratie op zich is al zo leuk! Je valt van het een in het ander: Daardoor wordt mijn blik breder. Aan een ambacht werken…hoe mooi is dat!
Het aanbod is enorm gevarieerd! Jullie zijn geweldig docenten met allerlei bijzondere tools, randvoorwaarden, service, verwennerij enz. Dat is (ter)echt uniek!”

Ga hier naar de vakopleiding van jouw keuze:
Vakopleiding Ikonen Schilders
Vakopleiding Italiaanse & Vlaamse Renaissance

Vakopleiding Oude Meesters
Vakopleiding Realistische Schildertechnieken
Vakopleiding Schilder Docenten

Pleuntje: “Wat bijzonder is aan jullie: Zo kundig, fanatiek (in de goede vorm), gepassioneerd en dan jullie liefde voor het schilderen…maar jullie geven mij nooit het gevoel dat jullie je kennis opdringen, niet dwingend zijn. Ik wentel mij in jullie overvloed en liefde en humor en wij allen krijgen gelijke aandacht van jullie.”

Mensen opleiden is ons vak. We bieden stageplaatsen plaatsen aan voor administratieve en ondersteunende functies. Voor jongeren en herintreders. Boulevard Magenta is Erkend Leerbedrijf

Joke: “Wat ik geweldig vind zijn de lessen op zondag. Dat de lessen doorgaan in de zomer. Dat ik zelf mijn lessen kan inplannen, heerlijk. Daardoor heb ik nooit het gevoel dat ik moet. De extra activiteiten die jullie aanbieden, leuk en interessant. Dit is de eerste evaluatie die ik zinvol vind want ik weet dat er wat mee wordt gedaan.”

 

Boulevard Magenta | Marjan Smit | Harderwijkerweg 25 | 6957 AB Laag-Soeren | Gelderland | 06 46 28 04 11