De ervaring van een iconenschilder


In de herfst van 2016 begon ik met de Vakopleiding Ikonen Schilderen.

In dit eerste jaar heb ik een Deësis van Immanuel, Michael en Gabriël geschilderd.

De kleine Immanuel van deze Deesis uit het Ikonen Museum Recklinghausen had een uitdrukking op zijn gezicht die ik nooit van m’n leven zou willen kopiëren, dus daar heb ik een draai aan gegeven die mij bevalt, en zo zal ik ikonen blijven schilderen. Het is míjn geloof dat z’n weg vindt. En Marjan Smit neemt je bij de hand op die artistieke weg.

De lessen van Marjan zijn zeer professioneel. Ze is zelf een meester met jarenlange ervaring en wat voor mij heel belangrijk was: ze laat je vrij. Zij laat je in contact komen met de heilige die je schildert. Geen kritische blikken of woorden tijdens je zoektocht en loop je vast dan helpt ze je daar doorheen. 

Ik geloof dat dat heel belangrijk is. Je ziel verweeft zich met de ikoon tijdens het schilderen. Hoe kun je dan iets “moeten” schilderen wat je tegen staat? Of onder druk, bang voor de reactie van de docent.

Voor mij is de uitdrukking op het gezicht belangrijk.
God is voor mij geen strenge Vader maar de Liefde zelf. Ik heb me vaak afgevraagd of het überhaupt mogelijk is om het gezicht van Jezus te schilderen en de kracht van Zijn Liefde weer te geven. Het zelfde geldt voor Maria, de engelen en alle Heiligen.

Een ikoon schilderen is je weg vinden naar diegene die geschilderd wordt. Op een gegeven moment kijk ik niet meer naar de ikoon maar wordt ik door de ikoon aangekeken. De hemelse Liefde begint door te schemeren en roept eerbied in me op. Als dat gebeurt weet ik dat ik op de goede weg ben, ook al houd ik me niet aan strenge regels. Ik geloof niet in dogma’s. Dat deed Christus zelf ook niet.

Bij Marjan Smit leer je niet alleen hoe je technisch een ikoon schildert, je leert ook hoe je kunt gaan vertrouwen op je eigen gevoel, zodat je op een gegeven moment de vreugde van de ware schoonheid van de Heiligheid gaat ervaren. Voor mij is een ikoon een venster tussen hemel en aarde. We worden overmand door de eeuwige Liefde die erdoor straalt en als mijn ikoon dat in me teweeg brengt na een jaar les van Marjan, dan dank ik de hemel dat ik haar gevonden heb!

Terug naar de informatie  Vakopleiding Ikonen Schilderen

  Inmiddels werkt Josien in opdracht van kerken en priesters.