Het verhaal van Lous Minkman

Lous Minkman

De Pabo-opleiding, lesgeven, een eigen praktijk als remedial teacher waar zij vele uren per week zoet mee was, zorgden ervoor dat zij nooit tot schilderen kwam.
Ooit kocht zij, tijdens een vakantie op Kreta, bij een ikonenschilder op een berg, een ikoon, Maria met het kindje.
De rust die hij uitstraalde bleef bij haar hangen, dat wilde zij ook ooit gaan doen: In alle rust je eigen ikoon schilderen.

In februari 2015 kwam Lous terecht bij Boulevard Magenta door een berichtje in Het Streekjournaal over de ikonen-expositie georganiseerd door de Vakopleiding Ikonen Schilders op Landgoed Laag Soeren. Maar liefst 75 ikonen van onder andere Marjan Nijhuis en Marjan Smit waren er te bewonderen in de hallen en de lounge van het landgoed.

Toen kort daarop Marjan Smit de 3-jarige Vakopleiding Ikonen Schilderen (V.I.S.) oprichtte was dat voor Lous de aanleiding om zich als eerste deelneemster in te schrijven, maar niet nadat ze Marjan gevraagd had of ze dit wel zou aankunnen.
,,Dankzij de didactische kwaliteiten van Marjan, lukt me dit inmiddels aardig.’’
Daarnaast volgde Lous een tweedaagse workshop miniaturen schilderen bij de school.

Het avontuur en de ikonen in de afgelopen twee jaar

Inmiddels heeft zij vijf ikonen geschilderd. De eerste engel was Jophiel  “Schoonheid van God”. Deze engel staat voor overdenken, tempo terugnemen in je leven zodat je de schoonheid om je heen weer kunt zien en bron van inspiratie. Dat zij deze engel als allereerste ikoon schilderde vindt ze niet toevallig.
Daarna volgde de Deesis en in het tweede jaar van de Vakopleiding de mandylion.
Zij assisteerde bij de inrichting van de expositie door de school in de Grote Kerk in Brummen en vertegenwoordigde de school. En presenteerde haar ikonen aan Vrienden van Ikonenmuseum in Kampen tijdens de Presentatiecaroussel, onderdeel van het tweede lesjaar.

Een Engel voor Fynn

Zo’n 9 maanden geleden werd Lous oma van kleinzoon Fynn (Fynn is Fins voor “eerlijk”). Het mag geen toeval heten dat de beschermengel die zij voor hem heeft geschilderd een blauw gewaad heeft en boven zijn bedje hangt. Deze schilderde zij vrijwel geheel zelfstandig. En dat na 1 jaar les. (linkerfoto)

Wat boeit je in de ikonen?

De geschiedenis van de ikonen die ik graag wil leren kennen.
De spirituele betekenis van jaren her die dikwijls nog steeds spelen.
Het licht dat een ikoon uitstraalt als je ervoor staat.  Dat licht dat ook ik in mijn ikoon probeer te krijgen.

Het 2e jaar Vakopleiding Ikonen Schilderen zit erop. Waar ben je nu mee bezig?

Ik ben nu o.a. bezig met deze mandylion, (zie de foto’s hieronder). Dit betekent ,,het niet door mensenhanden gemaakte portret van Christus”.  Zie wat een prachtige plank dit is. Het opleggen van het goud is een vak apart, maar dat is ons deskundig bijgebracht. Ik ben er al vanaf oktober mee bezig ben. Het gezicht is nog niet optimaal. Ik heb er 3 verguldtechnieken op toegepast: polyment vergulden, graveren en radieren.

Werk je thuis ook aan je ikoon?

Thuis werk ik niet meer aan deze ikoon; de laatste fase schilder ik graag in de klas. De finishing touch is heel belangrijk. En de rust op het landgoed, de sfeer in de klas en wetende dat de docent in de buurt is, zorgen ervoor dat ik die laatste stap echt kan zetten. Aan de Middeleeuwse Miniaturen werk ik graag thuis. Ik kan er mee naar buiten, aan tafel. Lekker klein werken.
Ik heb nog 1 jaar voor de boeg, maar ik wil beslist verder gaan met ikonen.

De grote engel in een tas van een oude spijkerbroek

Lous vervoert deze grote ikoon van een halve meter hoog in een handgemaakte tas d.w.z. de tas is gemaakt op de grootte van de plank. Gemaakt van oude spijkerstof waarbij er voor gezorgd wordt dat er aan de binnenkant geen naden zitten.
Ook is er een vernuftig draagsysteem toegepast: dragen met de hand en een riem die je gelijktijdig over je schouder kunt dragen.
Je ikoon op de zware lindehouten plank laten vallen gaat dan niet lukken.
Waarschijnlijk ook binnenkort te verkrijgen bij BM.

Ben je opgevoed met kunst?

Zover ik me kan herinneren, heb ik altijd al een brede belangstelling gehad.
Vanaf het moment dat ik op mijn 6e jaar leerde schrijven, wist al gauw dat ik later les wilde geven.
Op de Pabo had ik een uitstekende tekenleraar die mij veel kennis bijbracht vooral over kunstgeschiedenis en inspireerde. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor.
Ook mijn muziek- en geschiedenisleraar waren van grote betekenis voor me.
De Pabo was voor mij vormend, van veel onderwerpen werden tipjes van de sluier opgelicht, dat was voldoende om daar zelf later op door te gaan.

Zijn er schilders die je bewondert?

Charley Toorop, Dali, Jeroen Bosch, Rembrandt, Keith Haring, Warhol.
Ik mag graag zo maar een museum binnenvallen om me te laten verrassen.
Ook is Pinterest een geweldige site waardoor ik me graag laat inspireren.

Deze foto’s hieronder zijn gemaakt tijdens de Presentatiecarroussel in Ikonen Museum Kampen.  De presentatiecarroussel is onderdeel van de Vakopleiding Ikonen Schilders in het tweede jaar.