Het verhaal van Maria Hummelink

“Het schilderen van iconen vergt veel geduld, maar het maakt je gedachten vrij en geeft een heerlijk gevoel.”

Schilderdocent Maria Hummelink vertelt over haar leven en werk

Maria werkte in de zorg en ging op een zeker moment een rustperiode inlassen omdat ze bang was om vast te lopen in haar werk. Dus nam zij een sabbatical en pakte daarna haar werk in de zorg weer op. Met schilderen als ontspanning op de achtergrond!

De opleiding
Dus zo begon zij met schilderen in 2002. Zij ging er geheel onbevangen in. Techniek en materialen waren geheel onbekend voor haar. In het tweede jaar tijdens haar 3-jarige opleiding in Deventer kreeg zij les van Marjan Smit. Haar stijl van lesgeven gericht op professionele talentontwikkeling sprak Maria erg aan. Toen Marjan Smit Boulevard Magenta, School voor Ambacht & Kunst oprichtte, schreef zij zich onmiddellijk in; zij zat toen op twee schilderopleidingen.
Bij Boulevard Magenta School voor Ambacht & Kunst kon zij zich zowel ontwikkelen als realistisch schilder in olieverf als iconenschilder.
Zij heeft inmiddels de interne opleiding tot schilderdocent gevolgd, een meesterproef gemaakt en geeft lessen aan de Flexklassen en aan de Vakopleiding.
“Wat mij trekt zijn de fantastische kleuren van pure pigmenten, de technieken. Dit te mogen doorgeven is heerlijk. En je ziet dat de mensen er gelukkig van worden.”

Wat trekt je aan in iconen?
“Ze zijn mooi en indrukwekkend en ik vind ze integer, niet direct vanuit het geloof, zonder dat ik dit nu duidelijk kan uitleggen. De plooien en draperieën, de gezichten, het schilderen van huid, de combinatie met goud: Het is allemaal even mooi.
Ik heb nu een aantal iconen geschilderd. Het zijn pure kopieën van de oorspronkelijke iconen. Waaronder de Engel Gabriel, een Johannes en een Maria Magdalena, ze spreken mij zo aan. En dit alles geschilderd in ei-tempera.
Het is een fantastische techniek. Lagen schilderen, vele, vele dunne lagen, geduld hebben. Wat doen de kleuren? Per keer verf maken, niet uit een tube, maar met pigmenten en eigeel. En net zo lang doorgaan tot je de juiste kleur te pakken hebt. Ja, monnikenwerk. Maar heerlijk om te doen.
Ik kan helemaal los gaan op het gezicht, handen en voeten. En dan de mantels met alle versiersels.
Wat dat betreft stel ik hoge eisen aan mezelf, daar word ik wel blij van.
Maar soms loop ik vast. Dan laat ik de icoon even rusten en begin dan opnieuw. Is de icoon eenmaal af dan verander ik er later ook niets meer aan. Het schilderen van iconen vergt veel geduld, maar het maakt je gedachten vrij en geeft een heerlijk gevoel.”

Wat is jouw vertrekpunt in het lesgeven?
“Ik geef het vak zo door dat men iconen leert schilderen waar de eigenheid en bezieling doorheen schemert. Want iedereen heeft zijn eigen gevoeligheid voor kleur en gezichtsuitdrukking. Samen met de cursist de ideale balans vinden tussen technisch perfecte en communicatief sterke iconen die je echt aankijken.
Een zalig avontuur om mensen zichzelf binnen de traditionele regels te helpen ontwikkelen. En subtiele en sprekende iconen te zien ontstaan.
En dat komt allemaal door de ei-tempera, dat alles wil ik dan ook doorgeven.”

Ben je benieuwd naar het het werk van Maria? Kijk op haar schitterende website:
www.mariahummelink.nl