Ineke Kromdijk

Expositie van Ineke Kromdijk

In de expositieruimte van de dialyseafdeling zijn vanaf 9 juli schilderijen te zien van Ineke Kromdijk, medewerkster in het Deventer Ziekenhuis, Nico Bolkesteinlaan 75,
Deventer . Deze expositieruimte is te vinden in de twee toegangsgangen naar de dialyseafdeling op de begane grond.

Ineke: ,,Ik schilder vooral realistisch en uitsluitend met olieverf, zowel op linnen als op paneel.  Na een periode van stillevens leg ik me nu meer toe op het schilderen van portretten. Kortgeleden heb ik een serie portretten geschilderd van vrouwen uit de periode eind 1800 begin 1900. Naast een serie van fruit en bloemen zijn ook deze portretten nu te zien in het Deventer Ziekenhuis.”
ineke.JPG

Ineke Kromdijk schildert sinds enige jaren 1 x per maand een hele zaterdag van 10-17 uur.
Lees hieronder hoe zij portretten leerde opzetten. Stap voor stap.

(Wil je ook stap voor stap goed leren schilderen? Vanaf de eerste stap; welke penselen heb ik nodig tot aan de vernislaag leren opzetten?

Kijk hier voor de lessen voor beginners.
Want talent om goed te leren schilderen is in onze visie geen “geschenk voor een enkeling”.

Het is:
De eerste stap durven zetten om les te nemen.
Beginnen bij het begin.
Bij de hand genomen worden.
Genieten van het leerproces.)

Ineke Kromdijk schilderde dit portret na van Manuel Benedito Vives*, Spanje, 1875 – 1963.

De afgebeelde dame is Mauricia Fernandez Urrutia.

Formaat van het paneel is: 42 x 62 cm.

  1. Waarom dit schilderij?

Deze (mooie) vrouw sprak me meteen aan. Dat geldt ook voor de kleurencombinatie.

Vooral dat ,,warme’’ geel.

Zij heeft een voorname uitstraling en ook iets dromerigs over zich.

 

  1. Hoe heb je dit schilderij opgezet?

Ik ben begonnen haar portret als tekening op te zetten op het paneel. Vervolgens heb ik met acryl de onderlaag aangebracht. Dit droogt heel snel waarna ik kon beginnen met de olieverf. Ik begin altijd eerst met de achtergrond, daarna met het gezicht en zo verder met de rest, waarbij ik houvast heb aan de onderschildering met acryl. Vervolgens bouw ik het schilderij laag voor laag op totdat ik tevreden ben.

  1. Wat waren ,,de problemen” waar je op stuitte?

Echte problemen ben ik niet tegengekomen. Wel merkte ik dat de Vives een lossere manier van schilderen heeft dan ik. Mijn versie van het portret ziet er op een aantal onderdelen dan ook anders uit dan van Manuel.

  1. Ben je er tevreden over of zie je nog details die beter/anders hadden gekund?

Er zijn (altijd wel) details waarvan ik achteraf vind dat ik het ook anders had kunnen doen.

Wel ben ik tevreden met het eindresultaat.

 

  1. Denk je dat je dit na plm. 1 jaar les ook zou kunnen schilderen?

Technisch gezien denk ik dat dit portret voor iemand met 1 jaar les (zonder vooraf ooit geschilderd te hebben) een lastige klus zal zijn. Hierbij denk ik dan vooral aan het schilderen van de plooien in de kleding en het gezicht en de handen. Dit vergt enige ervaring.

 klik voor een vergroting

P.s., Zie ook de site van Ineke: https://inekekromdijk.wordpress.com

 klik voor een vergroting

*In Madrid is aan deze schilder een museum gewijd: The Manuel Benediti House Museum. In 1909 heeft hij nog enige tijd in Volendam in Hotel Spaander gewoond.

 

Ineke Kromdijk exposeert t/m eind oktober 2018 bij de Dyaliseafdeling van het Deventer ziekenhuis.
Tijdens de Jubileum Expositie kun je haar schilderijen bij Boulevard Magenta bekijken!

Bekijk hier de openingstijden en rondleidingen waaraan je deel kunt nemen.

 

Boulevard Magenta | Marjan Smit | Harderwijkerweg 25 | 6957 AB Laag-Soeren | Gelderland | 06 46 28 04 11