Op 12 maart 2020 ging Boulevard Magenta, School voor Ambacht & Kunst vrijwillig dicht vanwege de coronacrisis. Iedereen werd ingelicht per mail of WhatsApp.
Ook plaatsten we het eerste interview met Marjan in het aprilnummer.
Inmiddels zijn we bijna 6 weken verder, tijd om horen wat Marjan Smit de afgelopen weken gedaan heeft.

Door Rein Aardema

De ondernemer won het van de schilder

Ik weet dat je regelmatig alleen op school bent geweest om te schilderen. Vertel daar eens iets over.
Het was vreemd. De stilte was oorverdovend. En heel verschillende gevoelens, emoties en gedachten stroomden door mij heen.
Ik nam meteen de kans om aan eigen schilderijen te werken met het idee dat deze periode misschien kort zou duren. Nam het er even van alsof het vakantie was. Een beetje afdraaien, lummelen, wikken en wegen in het schilderen. Kortom de tijd om langer dan normaal bij dingen echt stil te staan. Te treuzelen, te dralen, daarvan intens te genieten.
Na drie middagen van opperst genot was ik gevoed, uitgerust, geinspireerd.
Mijn hart gloeide over de zalige lesruimtes die we met de docenten hebben gecreeerd en geladen hebben met energie.
Mijn lichaam juichte bij het bewegen door het ruime trappenhuis, de zonovergoten brede gangen, met twee treden tegelijk de trap op sprintend omdat ik een schildersmedium was vergeten.
Mijn gemoed straalde bij het zien van de overzichtelijke, opgeruimde docentenkamer met ruim opgezette kasten met voorraden, lesmateriaal.
En ik dacht: Mijn hemel daarom werkt Boulevard Magenta als een magneet. Ik kon het mij opeens zo goed voorstellen wat de zalige optelsom voor cursisten is. Naast de fantastische lessen met topdocenten met het hart op de goede plaats, naast de enorme gastvrijheid vanaf het moment dat mensen ’s ochtends een voet over de drempel zetten, naast de saamhorigheid en camaraderie tussen klassen en cursisten onderling is hier dus dit fantastische, gastvrije, schone en ruime gebouw.
Mijn blik was verfrist, ik zag alles helder, transparant haast. Deze weldaad ervaren onze cursisten.
De ondernemer won het van de schilder. Ik legde mijn schilderspullen opzij. Er was werk aan de winkel.

Leven onder een zinken emmer

Het team heeft gepuzzeld hoe contact te onderhouden met de cursisten.
Jij en de andere docenten hebben telefonisch, via mail of Whattsap contact onderhouden.
Hoe was deze ervaring?

Vanaf het eerste moment zijn we gestart met de dagelijkse Online Docenten Training. Zo trainen we onszelf, elkaar en blijven we scherp. En we stoeiden niet alleen over verf en techniek maar ook over de vraag hoe contact te houden met onze mensen in de klassen.
Onze grote kracht is behalve vakmanschap, het geven van echte aandacht, echt in gesprek zijn, het samen met de cursist scheppen van mooi werk en het begeleiden bij leerprocessen in moeilijke technieken. Deze vaardigheden en drive op topsport niveau opeens te moeten loslaten… mijn lichaam ving het op door iets heel vreemds: Een dag of zeven was het alsof er een zinken emmer over mijn hoofd was geplaatst en alle geluiden tien keer zo hard binnenkwamen. Mijn belrondje met de cursisten loopt dus achter.
Maar de mensen die we tot nu toe spraken reageren hartelijk, verrast, spontaan. De telefoongesprekken verliepen alsof we elkaar gister nog zagen. Heel fijn.
Binnen een week was mijn zinken emmer verdwenen. Als ik er al betekenis aan kan geven: Ik zie het nu als een intens verlangen naar contact, lesgeven en samenwerken dat van de ene op de andere dag afgekapt werd. Zo ging mijn lichaam er mee om.

Inmiddels wel zo veel duidelijk dat er een 1,5-meter economie op ons gaat afkomen. Hoe bereid je je daar op voor?
Door een metasprong te maken.
Bij grote uitdagingen combineer ik denkkracht en intuitie. Ik kom pas in actie als ik die twee bij elkaar heb gebracht. Zo ontwerp ik ook composities voor mijn schilderijen, de lesprogramma’s, zo onderneem en leef ik.
Als het de moeite niet waard is kom ik niet in beweging. Noem het lui, nonchalant, traag. Ik zie de tijd als mijn grote vriend. ,,Neem de tijd.” En ,,Het komt goed.” Mensen citeren mij wel eens als ze zelf worstelen in een nieuwe techniek of met speciaal materiaal.
Dus heb ik nagedacht zonder te piekeren. Gewoon doorademen en niet te lang stilstaan bij de nadelen en problemen. Maar hersengymnastiek, puzzelen, testen en bijstellen.

400 m2 voor 20 cursisten

Iedere cursist heeft nu een eigen vaste plek met 250 cm aan tafels plus een ezel, een prullenbak, een doos met handschoenen, desinfecterende gel, een persoonlijke eigen waterkan, een koffie set, een theekoker met verse munt en gember en met eigen oplaadpunt voor de telefoon of iPad.

Het aantal plekken is van 25 teruggebracht naar 9 in de grote ruimte. Per lokaal van 90 m2 gaan we van 10 werkplekken naar 5.
Dat houdt in dat we per dag maximaal 20 mensen gaan lesgeven. En met die 20 mensen hebben we dan 400 m2. Dat is per persoon maar liefst 20 m2. Iedere cursist heeft als het ware een soort eigen atelier van 4 x 5 meter.
En ik moet zeggen… het is naar mijn smaak ook een vooruitgang in luxe en kwaliteit. Ik kijk er naar en denk meteen: ,,Wat zou ik hier graag les krijgen en een hele dag doorbrengen. Wat een luxe en exclusiviteit.”
Tel daarbij de ruime sanitaire voorzieningen, de brede gangen en open trap, ja echt, we zijn er klaar voor.

Schone ruimte, eigen werkplek, daglicht en rust. Nu kunnen er nog 9 mensen in deze ruimte van 100 m2. Voorheen 24-30 /m2. Zie onderaan voor meer foto’s.

 

Prive Online Schilderlessen

On line lesgeven is ook zo’n onderwerp dat je warme belangstelling heeft. Hoe ver ben je hier mee?
Inderdaad, het team puzzelde al sinds vorig jaar op dit onderwerp.  Omdat gewoonweg niet iedereen die onze technieken wil leren, hier naar toe kan komen. Afstand, een handicap, een wisselende gezondheid, een grillige agenda zijn al redenen om als team te zeggen: Hier gaan en zullen we ook een stap in zetten.
De afgelopen weken bood meteen ruimte om ook hierin een meta-sprong te maken.

Maar ja, zo’n nieuwe stap vraagt om vasthouden aan wie we zijn en aan onze waarden. Hier heb je het weer: Hoofd en hart van mij als ondernemer moeten wel bij elkaar komen om dit goed neer te zetten en succesvol en vooral zinvol te maken voor de cursist. Want er zijn video’s in overvloed op internet en boeken genoeg maar wat de cursisten zo waarderen in onze lessen en wat ons allemaal veel energie en lol geeft is juist de professionele en informele gezellige sfeer waar echt heel veel geleerd wordt. Mooi werk gemaakt wordt. Waar reuzenstappen in talentontwikkeling worden gezet. Het geven van een demonstratie, uitleg, mee een schilderprobleem oplossen horen daarbij maar…hoe doe je dat in een filmpje of video?
Dus we hebben gekauwd op de vraag: Hoe kun je mensen op afstand zo bedienen dat we onze uitgangspunten trouw blijven? Voor de cursist de meeste leerwinst te behalen valt? En daarbij is “zenden” middels film en video gewoon niet goed genoeg. Echt niet.

Uitgangspunt blijft Persoonlijke Aandacht

Er zijn nu maar liefst veertig keuzemogelijkheden in de Online Schilderlessen om of lekker aan de slag te gaan met een nieuwe techniek (ook modern vergulden!), of om een mooi schilderij te maken of om bij huiswerkopdrachten uit de Vakopleiding privéles te krijgen.
Gewoon één op één met je eigen docent.
De werkvorm kiest de cursist zelf. Dat kan telefonisch, via WhattsApp, Facetime, Skype, Jitsi, Teams. De docent past zich aan en maakt het mogelijk.
Iemand vroeg: Ga je dan wel een Klantenservice opzetten?
Zalig, dat soort vragen. Mijn haren en stekels gaan meteen overeind staan.
Want dan voel en weet ik meteen: Nee! De docent is de moeder, bewaker, tuinier, generaal, leider, gids in het leerproces van de cursist. Persoonlijke, individuele aandacht zonder inlogcodes en technische drempels.
Het enige verschil: Op afstand.
En weer denk ik: Hier gaan de mensen van genieten. Op hun eigen moment, in hun eigen omgeving, in een techniek naar keuze, met eigen leerdoelen echt prive les ontvangen. Onversneden aandacht van mens tot mens.

Zijn er nog andere onderwerpen die je aan de leerlingen en lezers kwijt wilt?
Het vertrouwen van alle cursisten in het team en de school is enorm!
We ontvangen kaartjes, mailtjes, appjes, belletjes. Soms uitgebreid, soms een kattenbelletje. Mensen bestellen materialen.
Nog geen enkele cursist aarzelt over of- en hoe wij de draad weer zullen oppakken.

Ambacht roept vertrouwen op

Ik denk dat onze ambachtelijke manier van werken en zijn, de inhoud, de reden van de school, ons allemaal vormt. Iedereen ervaart Boulevard Magenta als een ademend orgaan. Een wezen dat nooit kiest voor de snelle, goedkope routes, hap snap oplossingen of halve maatregelen.
We kiezen steeds voor de kwaliteit, in alles.
En ik denk dat de cursist rustig afwacht, wetende dat dat team vrouwen in Laag-Soeren komt met iets dat de verwachtingen weer overtreft.
En dat kan mij diep ontroeren.
Het vertrouwen tussen de cursisten en de docenten wordt er alleen maar door gesterkt.

_______________________________
Alle praktische informatie op een rijtje:

Minimaal tot en met 1 juni is er geen les. We wachten op groen licht van de regering en het RIVM en/of vaccin.
Alle Studiepassen behouden hun waarde en de lessen schuiven gewoon op.
Het Jaarprogramma Vergulden start op 21 augustus.
Pinksteren Pink Flow 2020 gaat niet door. Reserveer nu Pink Flow 2021.
De Schildervakantie Villa Fonti wordt verplaatst naar 31 augustus tot en met 7 september.
De schilderreis naar Assisi gaat niet door.
Na 1 juni volgt weer informatie over het herstarten van de lessen, ook voor de eerstejaars van Zomervakopleiding en meerdaagse workshops.
_______________________________

Voor iedereen twee lange tafels en een ezel. Eigen prullenbak, reinigingsmiddel voor penselen.

Les krijgen volgens de regels.

Werk van Marjan van de afgelopen weken.

Paard met paardendeken. Olieverf op een doek van 100 x 100 cm. op een basis van acryl met een randje 23,75 karaats bladgoud langs de paardendeken. Op de paardendeken volgt een tafereel van The lady and the Unicorn in een tuin vol bloeiende planten en bomen.

Grote Uil Op Scherm van Jan Mankes. Olieverf op een paneel van 35 x 50 cm. Vanaf laag 1 olieverf sterk verdund en daarna opgebouwd met vele glaceerlagen.