Lous Minkman halverwege Scenes uit het leven van Maria Magdalena

“Een droom wordt werkelijkheid”


Lous Minkman, heeft net het derde jaar aan de Vakopleiding Ikonen Schilderen afgerond, vat haar werk aan deze ikoon kort maar krachtig samen: ,,Een droom wordt werkelijkheid.”

Scenes uit het leven van Maria Magdalena verbeeldt haar geschiedenis in Frankrijk. Het origineel hangt in Florence. Bijzonder deze ikoon omlijst is.

De Maria Magdalena ikoon van Lous is tot 26 augustus te bewonderen in Galluskerk, Dorpsstraat 31, Angerlo.

Maria Magdalena, scenes uit haar leven. Het origineel hier zonder lijst,  178 x 90 cm. Te zien in Galleria dell’Accademia te Florence.

 

Hoe kwam je aan deze ikoon?

Ik was aan het surfen op Pinterest op zoek naar een vita ikoon en deze ikoon kwam langs. En het trof me. Ik denk dat de ikoon jou kiest om deze te mogen schilderen.

Mijn voorkeur gaat uit naar ikonen uit de Middeleeuwen en deze stamt uit plm. 1270 -1272. En ik vraag me dan af waarom mag of wil ik nu juist deze ikoon schilderen?  Er zit een  hele geschiedenis aan zo’n ikoon en daar wil ik mij graag in verdiepen. En in overleg met de docent Marjan besloot ik deze te schilderen. Groot. Dat was al een lang gekoesterde wens van mij. Het paneel is 100 x 40 cm. We waren zo enthousiast dat we een 21e-eeuwse high five uitwisselden.

In het derde jaar van de opleiding startte ik met deze ikoon. Ik ben er ongeveer 5 maanden mee aan de slag geweest, 3 a 4 dagen per week, gemiddeld 5 uur per dag. Soms meer. Ik zit nu op zo’n 260 uur.

Ik ben benieuwd of het lukt.


Eerste stap: een kleuranalyse en vormverkenning. Hoe heeft de oorspronkelijke schilder het bedoeld?

Ik schilder veelal thuis. Dankzij de V.I.S., Vakopleiding Ikonen Schilders, een gedegen opleiding, kan dat. Ik neem hem wel elke 14 dagen mee naar les, zodat Marjan mij aanwijzingen kan geven en helpt bij problemen oplossen. Het is heel fijn, dat er iemand kritisch meekijkt en leerzaam! Het is voor mij een ontdekkingsreis en Marjan is mijn gids.

Bekijk hier hoe Lous Maria Magdalena eerst meerdere malen oefent op een voor haar gemaakte carnatie. (basis voor de huidskleur)

Wat ik ook graag wil weten is wie de laatste is geweest die deze geschilderd heeft, maar mijn speurtocht op internet heeft nog niets opgeleverd. Zou ik de eerste zijn die deze kopieert? Of niet?

Ik was op zoek naar meer informatie over haar leven en de betekenis van het opschrift en tot mijn verbazing sloeg ik een boek open over het leven van Maria Magdalena  en kreeg precies op die bladzijde direct deze ikoon te zien. Wonderbaarlijk. De vertaling luidt:” ,,Wanhoop niet zondaars. Volg mijn voorbeeld en keer terug naar God”. Mooi, he.

Ik wilde geen echte houten lijst om deze ikoon zoals in Florence, maar Marjan leerde mij in trompe l’oeil te schilderen;  een nageschilderde lijst dus. Het roept de illusie op van een echte lijst inclusief schaduw en licht.
 Rechts onderaan zie je de eerste stap van de lijst in trompe l’oeil.

Ik had al enige miniaturen, ikonen in klein formaat,  gemaakt en dat komt nu goed uit. De Maria Magdalena vita ikoon bestaat uit Maria Magdalena omringt door haar levensverhaal in 8 miniaturen afgebeeld. Het werkt heel fijn, omdat je de vrijheid hebt om rond de scenes uit haar leven dan aan de ene dan aan de andere periode te werken.

Hoewel aan vaste regels gebonden, breng ik er graag iets van mijzelf in. Lastig blijft het vinden van de juiste kleur. Welk boek je ook opslaat, welke site je ook bezoekt iedere keer is de kleur toch net even anders. Drukprocessen en de kwaliteit van de foto zijn heel verschillend.
Ik zou eigenlijk naar Florence moeten gaan om een goede indruk van de kleuren te krijgen.

Waar komt je ikoon te hangen als ie af is?

Als het af is, zit mijn taak als ikoonschilder erop en heb ik deze vita ikoon met veel plezier mogen kopiëren en doorgeven. Dan is net als in 1270 ieder welkom om deze aan te raken, te bekijken en te beleven. Thuis, bij ons in de huiskamer is er al een plekje voor Maria Magdalena gereserveerd.

  

 Tijdens de lessen

Lous in alle rust aan het werk.

In het derde jaar ken je de traditionele verguld methoden al en leer je direct de moderne verguld technieken. 


In het derde jaar richt de klas de jaarlijks terugkerende Engelen & Ikonen tentoonstelling in. Hou De Gabriel in de gaten voor de uitnodiging voor de opening op zaterdag 24 november 2018!

In het derde jaar staat het maken van iconen planken op het programma. Dat begint bij de groothandel: Hoe kies je de juiste plank voor jouw ikoon? Vervolgens maak je je eigen voorraad aan ikonen planken. 

Wordt vervolgd:

De volgende keer in de herfstuitgave van de Gabriël:
De verklaring van de afzonderlijke taferelen, scenes uit het leven van Maria Magdalena, door Lous Minkman.

De Maria Magdalena ikoon van Lous is tot 26 augustus te bewonderen in Galluskerk, Dorpsstraat 31, Angerlo.

Boulevard Magenta | Marjan Smit | Harderwijkerweg 25 | 6957 AB Laag-Soeren | Gelderland | 06 46 28 04 11