Hier vind je informatie over:

* geannuleerde activiteiten zoals de Verdiepingsweek en de Vakopleiding Expositie

* de waarde van je Studiepas en het volgen van lessen als de school straks weer opengaat

Redenen genoeg voor een goed & lang gesprek met Marjan Smit.

Wanneer heb je besloten om de school voorlopig te sluiten?

Op donderdag 12 maart was er nog geen vraag of afmelding binnengekomen over de workshop Magische Middeleeuwse Miniaturen die twee dagen later gegeven zou worden.
Ook over de les op zaterdag 14 maart van de Vakopleiding Iconen Schilderen kwam geen enkele mail of afmelding.
Wel werd ik ’s ochtends gebeld door een deelnemer van Magische Middeleeuwse Miniaturen die vertelde mij dat hij een chronisch hoestje had en of de docenten en andere deelnemers hem wel zouden geloven.
Ik vond dat heel attent van hem.
Er was er nog geen sprake van het sluiten van winkels en horeca.
Maar toen kwam het nieuws dat de richtlijnen aangescherpt zouden worden.
Nog steeds was er geen sprake van een landelijke richtlijn, de scholen waren allemaal nog open.
Op dat moment combineerde ik het verloop van de aantallen zieken in Italië, de adviezen om toch vooral voorzichtig te zijn bij verkoudheid en na overleg met het team en het bestuur besloten we een ferme stap naar voren te zetten:
Er ging een belletje of een mail uit naar alle mensen die op twee dagen later op zaterdag, zondag en maandag naar les zouden komen.

Vreselijk om mensen te moeten teleurstellen, als docent breekt je hart, als ondernemer weet je dan: Ik zet een stap die ik niet zomaar kan terugdraaien als het allemaal toch zou meevallen.
Alle lunches werden geannuleerd, gastvrouwen en docenten afgezegd. Ik krijg nog kippenvel van dat moment.

Goed om te weten: De Studiepassen blijven hun waarde behouden. Zodra het kan worden alle lessen hervat en gaan we door waar we gebleven waren. 

Zo stilletjes en leeg was het gister. Stralend weer. De rozen gesnoeid. Zij staan in bloei als iedereen weer komt.

Hoe heb je het de mensen, ruim 180 cursisten, laten weten?

Doorgaans hebben de docenten WhatsApp contact met hun klassen. Het doel van een eigen klassenapp is het beantwoorden van korte huiswerk vragen. Dat is een grote luxe en zalig iets. Huiswerk maken is niet verplicht maar als je dan thuis aan het werk bent en je aarzelt over een kleur of type penseel kun je je eigen docent om raad vragen.
Nu waren de klassen apps ideaal om vlot alle klassen in te lichten.
Verder hebben we een mail samengesteld. Omdat het tempo waarin dit alles gebeuren moest hoog lag, kan het zijn dat niet iedereen deze heeft ontvangen.
In de mail hebben we trouwens ook iedereen opgeroepen om te kiezen voor isolatie en hebben we een filmpje op de website geplaatst van de NOS over hoe je zelf levens kunt redden door je uit het openbare leven terug te trekken.
Ook weet iedereen nu dat we via de website en Het Boulevard Magenta Magazine en De Gabriel, onze digitale glossy nieuwsbrieven, communiceren over het herstarten van alle lessen zodra het mag.

Hoe was de reactie ?

We kregen van de mensen alleen maar hartelijke en begripvolle reacties terug.
Velen bleken al geworsteld te hebben met de vraag of men al of niet naar de les of workshop zou komen.
Het leek alsof iedereen opgelucht was dat het besluit voor hen was genomen.
Want er wordt hier ontzettend genoten van de sfeer, van de lessen, de saamhorigheid, het plezier, de mooie werken en het contact met elkaar.
Als je niet komt mis je dit alles, nog los van het trainen en leren van de ambachtelijke vaardigheden.

Wat is de impact op de school?

De impact is enorm.

Er wordt al heel lang van alles en nog wat digitaal aangeboden op het creatieve vlak maar op ons terrein, vakmatige en ambachtelijke technieken leren, kun je slecht uit de voeten met een digitale leeromgeving.
De technieken, de handelingen, het gereedschap en hoe dit te hanteren, de verfijnde motoriek en leren om goed waar te nemen en problemen oplossen vraagt om direct contact met een docent.
Onze docenten demonstreren voortdurend, helpen cursisten steeds om de volgende stap te zetten in hun werk of oefening.

Een kijkje in onze klassen leert je dat de docent voortdurend van werktafel naar werktafel loopt, naast de cursist plaats neemt, voordoet wat de volgende stap is en nauwlettend kijkt of het geleerde aan komt.

Wanneer je met pure materialen in ambachtelijke technieken werkt vraagt het alles van je vaardigheden.
Je moet echt wat kunnen.
De ei-tempera laat het direct weten als je het niet goed doet. Maar hoe dan weer op het goede spoor te komen, daar heb je echt een docent bij nodig. Een docent die net zo goed kan schilderen als lesgeven.
Alleen dan doorbreek je blokkades en overkom je schilderproblemen.

De olieverfschilders leren in een jaar zoveel nieuwe penseelvoeringen dat we niet vooruit kunnen werken.
In iedere nieuwe oefening zitten weer nieuwe vaardigheden en inzichten verborgen.

Onze lessen gaan, zo denk ik wel eens, niet alleen over hoe je goed je kleuren mengt of hoe je tot een goede stofuitdrukking komt maar ook over je houding tot hetgeen je leren wilt.
Kun en mag je jezelf toestaan om weer even iets niet te weten, echt leerling te mogen zijn.
Nabijheid van een kundige docent die je hierin meeneemt brengt mensen tot grote hoogte.
Dat kan iedereen in de Galerie van de site zien.
En als de expositie hopelijk opent in de zomer zal iedereen dit kunnen beamen:
Wouw, hier wordt grondig les gegeven, alles uit mensen gehaald om te komen tot adembenemende schilderijen.
De argeloze bezoekers van onze exposities ondergaan dat onbewust maar zij zien en voelen de enorme liefde voor het werk dat verzet dient te worden om zo te kunnen groeien als cursist.

Dus, de impact op onze school is enorm.
Ik verzorg de ruimtes, de planten, de rozen op het terras waar we in de zomer lunchen en koffie drinken. Maar er is verder niemand en mijn taak is om de sfeer, de inspiratie en de toekomst voor ogen te houden.

En die toekomst is er.
Er worden dagelijks Studiegidsen aangevraagd, wekelijks komen er nu al aanmeldingen binnen voor de Zomervakopleiding.
En, we hebben een buffer waarmee we slechte tijden prima door kunnen komen. Heb daar geen zorgen over.

De school is misschien wel maanden dicht. Hoe gaat Boulevard Magenta het contact met de cursisten  onderhouden?

Ja, daar vraag je iets waar ik echt wakker van lig. En ik niet alleen hoor, alle docenten hebben er last van om zo abrupt de mensen midden in hun leerproces te moeten loslaten.

Iedereen was zo lekker op dreef.
Zo werken de deelnemers aan de Vakopleiding Realistische Schildertechnieken leerjaar I aan een schitterend paard met vele uitdagingen.
Zij hebben al flink wat oefeningen achter de rug maar zoals gezegd zit er in iedere nieuwe oefening weer een veelheid aan nieuwe vaardigheden verborgen. Daar heb je een demonstratie van de docent bij nodig.
En wellicht kom je thuis ook wel een heel eind maar ja, je volgt lessen om ook een andere aanpak te leren of je eigen vaardigheden uit te breiden, nietwaar?

Een ander voorbeeld; in het derde leerjaar van de Vakopleiding Oude Meesters hebben ze net de oefening van Vermeer afgerond. Het opbouwen, het schilderen van een Perzisch tafelkleed, gordijnen, een portretje en de vele glaceerlagen waren een avontuur op zich. En nu is de oefening in de technieken van Rembrandt net opgestart. Het grote paneel en de totaal andere werkwijze van Rembrandt schud je niet zomaar uit je mouw. Het is een flink paneel van 80 x 65, de penseelvoering los en ruig.
Zie dat maar eens te klaren zonder docent.

Kortom; we staan voor een flinke uitdaging om geduld te hebben want zoals ik al eerder zei: We leren je hier inzichten opdoen en ambachtelijk werken, systematisch te denken en te werken van idee naar afwerking.
En daar is echt contact voor nodig. Dialoog, een goede sfeer waarin iedereen lekker gedijt. Humor, samen de tanden erin te zetten.

Onze kracht zit hem in uitdagende programma‘s met steeds wat nieuws.

Wellicht is het nu tijd om mensen te verleiden om met hetgeen ze nu al kunnen, in behapbare oefeningen op te zetten in een soort eigen proeftuin. Gewoon thuis aan de keukentafel. Te herhalen wat ze aan vaardigheden al hebben opgedaan.

Ik moet dan denken aan hoe sommige cursisten zo ontzettend gemotiveerd zijn en begrip hebben van wat een schildertraining ook is; herhalen van alles wat je hebt geleerd tot je de stappen kunt dromen.

We puzzelen op hoe we iedereen kunnen helpen aan foto materiaal en doeken, planken en panelen, de juiste verf en pigmenten. Hier op school ligt normaal gesproken alles voor je klaar, die kwaliteit en service willen we ook op afstand aanbieden.

Laat ons nog even puzzelen, we komen vast met iets zinvols en ludieks!

Wat doe je met de Vakopleiding Expositie?

We wilden deze expositie feestelijk openen op 4 april.

Alle derdejaars van álle Vakopleidingen stellen een expositie samen en geven vorm aan de opening, de pr en het inrichten van de ruimtes. De school heeft maar liefst 400 m2 aan lokalen en atelierruimte met 16 flinke museale wanden. Een mooie ervaring voor de derdejaars om naar buiten te treden met hun werk.

Op allerlei manieren besteedt de school aandacht aan de pr. Onder andere door 60 borden van 1×1 meter door de hele gemeente te plaatsen. Gelukkig heeft de gemeente al positief gereageerd op het verplaatsen van de opening en het opnieuw mogen plaats van de borden.

Enkele mensen die de expositie Zonder Ambacht Geen Kunst organiseren.

De Verdiepingsweek voor de Vakopleidingen is erg populair en staat weer in mei gepland. Hoe gaat Boulevard Magenta om met de onzekerheid over het al of niet doorgaan daarvan?

Twee keer per jaar is er voor alle deelnemers aan de Vakopleidingen de mogelijkheid om theoretische colleges, lezingen en workshops te volgen en zo hun kennis en vaardigheden uit te breiden.
Het is echt een verdieping en men kan naar believen kiezen waar men naar toe wil.
De Vakopleiding wordt individueel maatwerk hierdoor.
De docenten zijn ervaren specialisten. Zo is er voor iedereen, ongeacht de bagage die men zelf al heeft, een keur aan nieuwe inzichten en kennis op te doen.

Het team staat te trappelen om iedereen weer met een brede glimlach te ontvangen tijdens deze bijzondere Verdiepingsweek. Deze kan nu in mei niet doorgaan. We kijken hoe we deze Verdiepingsweek later in het jaar wel kunnen inplannen.

De reacties op het programma zijn alvast enthousiast.

,,Wat een mooi programma weer!”

En ,,Ik kom zeker en boek alvast mijn overnachting.”

,,Boulevard Magenta; het is weer een topprogramma! Dank!”

Heb je een advies voor hen die misschien al die tijd niet kunnen komen?

Blijf schilderen! Maar laat het werk waaraan je in de les werkt liggen. Want:

Oefen wat je geleerd hebt in handzame haalbare opzetjes.
Werk niet door op je werk uit de les waarbij je echt nog begeleiding nodig hebt; je frustreert jezelf of je leert niet genoeg omdat je gaat doen wat je deed. Alles wat nu opstaat lekker met rust laten. Zodra de lessen weer starten pakken we de draad weer op.
Wat kun je wel doen?
Heb je al schilderervaring: Integreer wat je hier leerde met wat je al kon.
Heb je nog weinig ervaring: Herhaal de stappen waarin je getraind bent.
Meer niet.

Onze lessen zijn  zo opgebouwd dat je er zelfvertrouwen door krijgt. Je groeit in je gevoel van grip te hebben. Verlies dat niet door jezelf te frustreren met te hoog gegrepen doelen.
Blijf in je eigen poeltje lekker dobberen en geniet van wat je al kunt.

Realiseer je dat docenten je niet kunnen lesgeven op afstand in de volgende stap met je oefeningen. Laat het werk liggen tot de lessen weer starten en oefen alleen hetgeen je al kunt.

Naast het schilderen zijn er nu al uitdagingen genoeg voor ons allen.

Omgaan met angsten, zorgen over geliefden, eenzaamheid, het vele nieuws waarmee we overstroomd worden.

Mijn tips:
Kijk 1 x per dag naar het nieuws, besteed tijd aan het schilderen, je planten, tuin, wandel en sluit je af voor een teveel aan slecht nieuws en bescherm je eigenheid en bron waaruit te kunt putten. Je intuïtie, je gevoel voor schoonheid en kunde. Die droogt namelijk nooit op. Daarmee heb je ooit besloten om naar les te komen. Meer te willen kunnen met verf.
Nu is het moment om je te realiseren: Ik ging naar les.
En nu ga ik wat ik geleerd heb oefenen, in de praktijk brengen.
En daarvan intens genieten.

Probeer het en heb en hou grip!

Hoe breng je zelf deze dagen door?

Ik doe wat ik jullie adviseer:
Ik schilder, train mijn vaardigheden, creëer een gevoel van grip op de situatie te hebben.
Sluit mij echt voor een teveel aan nieuws af.
Ondertussen gaan er veel dingen ,,gewoon” door:

Het maken van de magazines met Rein, nieuw lesmateriaal ontwikkelen, werken aan de website met Neha, contacten met de leveranciers houden, met de eigenaar van het pand (gelukkig hebben we een goede buffer en kunnen de huur voorlopig, zelfs voor lange tijd, betalen).

Heel belangrijk: het docenten team heeft dagelijks contact met elkaar. Telefonisch en via de app. We trainen met elkaar onze vaardigheden zodat als de lessen starten we er helemaal klaar voor zijn!
Maar ook ik heb last van zorgen, angsten en gevoelens van wanhoop wanneer ik mijzelf voorstel hoe de profs in de zorg met man en macht bergen werk verzetten.
We hebben allemaal mensen verloren tijdens ons leven en ik kan niet anders zeggen dan dat dit alles zorgt voor existentiële angsten. Vaker dan anders denk ik aan degenen die ik verloren heb. Ben wat vaker in gedachten bij hen. En vraag mij af: lieve Lies, of lieve Hendrik-Jan: Hoe zou jij hier mee omgaan? Zij zouden adviseren: Marjan schilder! En blijf schilderen. Schilderen biedt mij troost, afleiding en zelfs zoveel plezier dat ik echt even van de wereld ben.
Dat houdt mij veerkrachtig.
Beweeglijk.

Overigens, dit interview, een idee van Rein, helpt mij ook enorm: ik mag met jullie in gesprek.

De school is mijn droom.

Schrijven en schilderen zorgen voor het voortdurend contact met die droom waarin jullie de hoofdrol in spelen.

Hieronder zie je enkele schilderijen waaraan ik nu werk:

Dit schilderij ” In mijn atelier” van Alma Tadema ga ik op een prachtige ei-tempera plank van 60 x 40 cm. schilderen. Tadema werkte alleen in olieverf. Een mooie uitdaging om dit in ei-tempera te schilderen.
Dit werk van Tadema “Een gunstig uitkijkpunt” schilder ik de komende tijd in olieverf op een paneel van 50 x 70 cm. 
Dit doek van 100 x 100 cm. heb ik weer opgepakt. Over de hals van het paard komt een deken te liggen met renaissance-achtige borduursels. Aan de deken begin ik komende week.
Ongelofelijk toch dat je met slechts twee kleuren olieverf nu al een wereld kunt scheppen he? 

Jouw leveranciers van verf, pigmenten, panelen enz. zullen waarschijnlijk ook dichtgaan.
Heb je enig idee of zij kunnen leveren zodra de lessen weer beginnen?

Hoe graag we ook allemaal zekerheid willen hebben, ook zij zitten net als iedereen in hetzelfde schuitje.
De meeste leveranciers leveren nog gewoon.
Toch, als er een beperking in goederenverkeer komt, bijvoorbeeld als de grenzen ook voor goederen dicht gaan hebben we weer een nieuwe situatie.

Maar laten we van iets uitgaan dat hoop geeft en een gevoel van grip.
Zodra alles weer opstart is iedereen gebaat bij een soepele stroom van goederen en mensen.

Mijn verwachting is dat wanneer een bedrijf gezond en stabiel is, zoals Boulevard Magenta, alles weer gaat stromen als het moment daar is.
De contacten met leveranciers zijn gebaseerd op zakelijke afspraken, wederzijds vertrouwen en de relaties bestaan al vanaf het begin in 2013 of nog langer.
Partners hebben elkaar nodig.

Gelukkig zit in het DNA van Boulevard Magenta om steeds te kiezen voor kwaliteit voor alles.
Hopelijk geeft dat soelaas in deze onzekere tijden voor ondernemers.
We kunnen er van uit gaan dat ook daar een buffer is waardoor men nu al en ook straks door kan gaan als alles weer genormaliseerd is.

Ruim 1500 mensen lezen BM Magazine & De Gabriel.

Heb je nog een boodschap voor hen?

Tja, zo tussen de regels door sijpelen er al wat adviezen door, ik blijf een juf, hè?
Als ik al degene ben die met een boodschap mag komen: Keep calm and paint on

Kijk, wat ,,onze mensen” al tot een bijzonder slag maakt.
Zij combineren eigen wijsheid en ervaring met de wens te willen blijven leren.
Advies van een ander ter harte te nemen. Om zo een betere schilder of vergulder te worden.

Mijn advies is de volgende, meer dan ooit geldt dat je nu, hoe moeilijk ook, je op iedere dag een paar goede momenten moet creëren.  (Lukt ook mij niet hoor, iedere dag is nu echt teveel gevraagd).
Volg de richtlijnen van het RIVM en maak er het beste van.

Geniet van een kop thee in de zon.
Lang uitslapen.
Een goed boek.
Lekker schilderen.
Lummelen.
Wandelen.
Eindje fietsen of toeren met de auto.
Een goed gesprek met jezelf of een ander.

Leren hoe je een Latte Machiato maakt zoals je bij ons voorgezet krijgt of nog beter.

Tip: In de supermarkt vond ik een siroop voor in de cappuccino en latte. Natuurlijk voor de school. 

Ik heb hem getest: Zalig en je koffie wordt er een van het niveau van Starbucks.
Doen!

We zien elkaar!

We missen elkaar ontzettend, nu al, dat betekent dat waarvoor je naar Boulevard Magenta kwam zeer de moeite waard is, was, blijft en wordt.

Die tijd komt weer terug.

Zekers! Wees er klaar voor.