“Deze icoon is de Heilige Paraskeva, of Petka zoals ze in Bulgarije wordt genoemd. Er zijn twee Paraskeva’s die je niet met elkaar mag verwisselen maar die toch als icoon in de loop der jaren zijn samengevallen. Ik denk dat dit Paraskeva de Jongere is en die is geboren in de elfde eeuw in Epivata bij de Marmarazee. Ik ben nog bezig om wat meer informatie te verzamelen want ik wil graag alles weten over de iconen die ik schilder. Maar in eerste instantie kies ik altijd voor beeld, kleur en uitstraling. En later blijkt meestal dat het religieuze aspect me ook boeit.

Elk jaar op 14 oktober wordt in de Orthodoxe Kerk haar feestdag gevierd.

Vorig jaar ging ik mee met een schilderreis naar Bulgarije met Martin Mandaliev.  Het sprak me aan om een icoon te gaan schilderen die we ook daadwerkelijk zouden gaan bekijken. Er zijn vele afbeeldingen van haar en de meeste laten een eenvoudig geklede vrouw zien. Dit is echt een hele bijzondere afbeelding omdat ze zo’n rijk versierde mantel heeft. Ik weet niet waarom dat zo is maar ik kan me voorstellen dat het te maken heeft met het feit dat ze uit een rijke familie komt. Ze was als jong meisje geboeid door het evangelie maar niet op de manier van haar ouders. Toen die overleden waren en zij alles erfde, deelde ze het gelijk uit aan de armen en trok de woestijn in. Haar naam betekent Vrijdag omdat ze op een vrijdag werd geboren. Omdat markten vaak op die dag werden gehouden is zij beschermster van markt en handel. Maar als gevolg van duistere praktijken in de handel ook van dieven en juristen.

Tja.

Maar het meest bekend en geliefd is zij toch om haar vrome levenswandel en marteldood. En als beschermster van het gezin, huwelijk en vrouwen.

Ik ben er een jaar mee bezig geweest.

De ondermantel is ook bladgoud, evenals het aureool en de cirkels met letters.

Onlangs is zij gewijd tijdens een dienst in de Antonius Abtkerk in Den Haag. Daar werden meerdere iconen gewijd die onder leiding van Martin Mandaliev werden geschilderd. Het is altijd een bijzondere dienst, ieder jaar rond orthodox Pasen. Prachtige zang door het Utrechts Byzantijns koor.

Nu is de icoon pas helemaal compleet en krijgt ze een bijzondere plek in huis. Ik ben er heel blij mee!”