BM’er Menno Modderman

Menno Modderman (*1970) is geboren en opgegroeid in Amstelveen en heeft jaren gewerkt als HR manager o.a. bij de KLM.

 

Hoe kwam je bij Boulevard Magenta terecht?

Naast het verder ontwikkelen van mijn schildervaardigheden en in een groep werken hou ik ook van het maken van collages.
Gewoon afbeeldingen uit tijdschriften scheuren, een compositie maken en dan met olieverf beschilderen, maar zodanig dat de achtergrond niet geheel verdwijnt.
Ik zocht hiervoor mooi, ambachtelijk papier en kwam terecht bij de Middelste Molen te Loenen.
Daar ontmoette ik Marjan Smit. Ik maakte kennis met haar school, leerde op een nieuwe manier mijn fascinatie herontdekken.
Ik voegde eindelijk samen wat ik gaandeweg allemaal geleerd had tot geheel eigen en origineel werk.
Wie ik ben, wat ik kan, wat ik mooi vind, het komt in dit nieuwe werk allemaal samen. Op een foto is het moeilijk te zien maar de basis is een dikke laag pulp met pasta, acryl en daaroverheen olieverf. Fijn dat mensen het nu in het echt kunnen komen 
bekijken! 

 

 

Hoe kwam je tot dit schilderij? 

Ik was al tijden bezig met het schilderen van een serie vaasjes. Maar op een zeker moment liep ik vast d.w.z. ik had geen enkele passie meer met het onderwerp en dat heb ik wel nodig. 
Grof en fijn schilderen, het contrast dat wilde ik en dat kon als ik een paar technieken zou combineren.
Dus op weg naar De Middelste Molen verschillende soorten papier halen.
Het paneel ,,beplakte” ik met geschept papier van de Middelste Molen. Papier gemaakt van vezels en olifantenpoep en nog wat ander papier dat daar te verkrijgen is.

Je mengt dit met een bindmiddel, je krijgt dan een mooie pasta en plakt het op het papier.
Je krijgt dan niveauverschil over het hele paneel. Ik beschilder het vervolgens met acryl. Dat is een avontuur, de verf mengt zich met het papier. Je krijgt hierdoor fantastische kleuren die mooi in elkaar overlopen.
Als dit, de achtergrond, goed droog is, ga ik fijnschilderen met olieverf, in dit geval bloemen met vlinders.
Mijn probleem is dat ik van fijnschilderen op kleine panelen afkom en nu moet ik ineens ,,groot” gaan schilderen, 40 x 50 cm. en nog groter.
Marjan begeleidt me hier in.
Het resultaat is prachtig.

Blijft bij dit werk eenmalig of ga je verder op dit pad?

Ik heb mijn onderwerp gevonden.
En de combinatie pulp, pasta, acryl en olieverf bevalt mij uitstekend.
Inmiddels ben ik al aan mijn 5e schilderij op die wijze bezig.

Heb je alleen bij BM eraan geschilderd of ook thuis?

De achtergrond, papier en acryl, doe ik thuis.
Bij BM doe ik olieverf met wederom Marjan op de achtergrond.

 

Schilder je vaak?

Thuis schilder ik onregelmatig, dus hoofdzakelijk bij Marjan. En dan vaak nog buiten ons hoogseizoen. Handig dat de lessen Flexibel in te plannen zijn. Wel schilder ik als we ergens in het buitenland een paar weken op 1 plek vertoeven.

 

Wat zijn je ambities?

Schilderen is voor mij geen wedstrijd. Ik wil beslist geen schildersdruk. Twee a drie schilderijen per jaar die kwalitatief goed zijn is mij voldoende. Maar nu is het geweldig om naar buiten te gaan met het werk. En dat op zo’n toplocatie De Middelste Molen waar BM als hofleverancier nu niet alleen alle workshops aanbiedt maar ook alle tentoonstellingen inricht.

 

Zijn er schilders die je bewondert?

Mijn belangstelling is breed maar teveel om op te noemen, praktisch probleem is dat  de namen slecht kan onthouden. Ik kijk graag en zie wat mooi is. Mooie kleuren, modern, origineel werk dat wel redelijk realistisch moet zijn, maar abstract met name warme of zwart wit tinten vind ik ook mooi.

Thomas en ik reizen nogal veel en we pikken altijd als het even kan een museum mee. Een uurtje is voldoende om een goede indruk te krijgen. New York is wat dat betreft toch wel een favoriete stad voor ons. Wat een kunstaanbod.

 

Hoe kwam je met de kunst in aanraking?

Van huis uit. Mijn ouders namen me altijd mee naar het museum. Thuis, in Amstelveen en Amsterdam, maar ook op vakanties.

Regelmatig gaan we naar het Stedelijk, Cobra en de Fundatie in Zwolle.

 

Heb je nog andere hobby’s?

Reizen. Verzamelen van  kleine kunstvoorwerpen. En uiteraard rijd ik graag paard. En natuurlijk onze geweldig B&B waar we gasten ontvangen met hun paarden!

De website van Bed & Stal

 Op de ezel, van januari tot en met maart te zien in het vernieuwde museum Papierfabriek De Middelste Molen in Loenen.

Informatie
juli – september
Landgoed Laag Soeren
Bezichtigen op afspraak, stuur daarvoor een mail aan: info@boulevardmagenta.nl

We helpen onze schilders met het naar buiten treden met hun werk! Wil je je vaardigheden ontwikkelen als professional? Neem contact op met Marjan Smit 06-46280411