Vakopleiding Iconen schilderen

Meer zelfvertrouwen tijdens het schilderen van iconen

Maak gevoelig geschilderde iconen die toegankelijk en communicatief zijn

Haal meer uit je liefde voor iconen en ontwikkel je talent

Driejarige opleiding. Om de week een hele dag les.

Winteropleiding (14 lesdagen okt-mei, om de week op vrijdag les)
of

Jaaropleiding Intens (36 lesdagen/jaar, start in mei 2019)

Het lesrooster 1e jaars 2018-2019 

Op vrijdagen van 10-17 uur:
12-10, 26-10, 9-11, 23-11, 7-12, 21-12, 18-1, 1-2, 15-2, 1-3, 15-3, 29-3, 12-4, 10-5

Het lesgeld

Wij helpen je de uren te maken die je nodig hebt om onder begeleiding goed te leren schilderen!

Winteropleiding 14 vrijdagen per lesjaar okt-mei  1425,00 euro per lesjaar
Het lesgeld is inclusief Werkboek en Werkbladen, huiswerkbegeleiding of coaching per mail of telefoon.

Jaaropleiding Intens 36 lesdagen per lesjaar, start in mei 2019.
Persoonlijk ontwikkeltraject, inclusief  Werkboek en Werkbladen, extra huiswerkopdrachten, onbeperkt huiswerkbegeleiding of coaching op school, per mail of telefoon, excursies en Masterclass. 3500 euro per lesjaar. Lees hier meer. Mail voor het rooster of meer informatie: info@boulevardmagenta.nl

Aanschaf van materialen

Voor ieder lesjaar is een materialenpakket samengesteld. Het bedrag voor het pakket voor het eerste jaar in de Winteropleiding is 290 euro.

Vooropleiding

Er is geen vooropleiding vereist.

 

Schrijf je hier in

    

dsc04121dsc04117 klik op de foto voor een vergroting

Voor wie bedoeld?

Tijdens de opleiding leer je schilderen volgens de originele regels uit de oudheid en maak je je de ambachtelijke technieken eigen. De opleiding is bedoeld voor mensen die zich intensief willen bezighouden met de schildertechnieken uit de periode van 300 na Christus tot net na de intrede van de olieverf.

Het lesprogramma is interessant voor je wanneer je, ongeacht je achtergrond, interesse hebt in kunstgeschiedenis, de ontwikkeling van de icoon en het schilderen met ei-tempera en verguldtechnieken. Er is geen vooropleiding vereist.

Het is een praktische scholing gericht op ambachtelijke schildertechnieken.
De opleiding richt zich op de kunstzinnige kant, er zijn geen theoretische tentamens. De iconen, al in het eerste jaar, zijn steeds een meesterproef op zich. De kwaliteit van vaardigheden, aandachtig werken en innerlijke verhouding tot de icoon komen uitgebreid aan bod. Het resultaat is doorgaans dat men iconen maakt waar de gevoeligheid en geestelijke wereld vanaf straalt. Iedere icoon vraagt ( in alle zachtheid ) alles van de maker, daar wordt men in opgeleid.

Lees hier de ervaring van Ginnette


Klik op een foto voor een vergroting

Het zeer toegespitste curriculum (iconen) wordt in de diepte en in de breedte ondersteund door kennis over en ervaring met andere schildertechnieken en het scheppen van bezield en origineel eigen werk.
Lees hier de ervaring van Josien aan de Vakopleiding

Geef je hier op voor het gratis Digitale Tijdschrift Gabriël

In ieder lesjaar vinden colleges en lezingen plaats door specialisten. De inhoud is afgestemd op de Vakopleidingen en zitten in het lesgeld inbegrepen. Voorbeelden van deze colleges: Kunstgeschiedenis, pigmentenleer, bladgoud, materialenleer: Hoe kies je de juiste houtsoort, bereid je de plank voor en wat zijn de eigenschappen van bijvoorbeeld krijtlagen, eigeel, hechtmiddelen.

Wil je meer informatie ontvangen, stuur een mailtje aan info@boulevardmagenta.nl of bel 06-46280411. 

Lees hier waarom Sonja deze icoon koos

Vooropleiding

Er is geen vooropleiding vereist.

HFRA_151113_050School voor Ambacht & Kunst cursus iconen schilderendsc04113

Je einddoel

Je hebt een mooie serie iconen gemaakt. waaronder een aantal huisiconen, een grote feestdagen-icoon en een engelen icoon in een grote maat. Je hebt je netwerk uitgebreid en ervaring opgedaan in het uiten en tonen van jouw verbinding met iconen en het schildersambacht: Je schildert technisch uitstekende iconen die gevoelig en toegankelijk zijn. Je transformeert je eigen bezieling en passie in de traditie getrouwe weergave van heiligen, engelen en apostelen. Je bent deskundig in het maken van verf en werken met goud en bent in staat deze op verantwoorde wijze te combineren met andere schildertechnieken.
dsc04471DSC01746DSC01697

Het curriculum

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: het schilderen van Griekse iconen, Russische iconen, Italo Kretenzische iconen, draperieën & plooien, pigmenten en kleurenleer, engelen, feestdagen iconen, de symboliek en architectuur in iconen. In het tweede jaar werkt men aan een zelf gekozen engel ten voeten uit van maximaal 50 cm. In het derde lesjaar bereid de klas zich voor op een gezamenlijke tentoonstelling in september van het jaar daarop. Tijdens het derde jaar wordt gewerkt aan een feestdagen- of vita icoon op een grote maat van maximaal 100 x 40 cm. De plank hiervoor wordt door de deelnemers zelf geprepareerd op de eeuwenoude traditionele wijze.

De lessen worden klassikaal gegeven.
De docenten hebben bewezen ruime, uitstekende didactische vaardigheden en richten zich volledig op het ontwikkelen van het talent van de student. Gastdocenten en specialisten vervolmaken het lesprogramma.

De meeste deelnemers schilderen na 14 lessen zelfstandig een ikoon. Dat is bijzonder en maakt het lesplan bijzonder: Het doel is om vrij te komen van de techniek door deze geheel in de vingers te krijgen. Dat betekent: Uren maken, veel oefenen. Plezier in het schilderen (en niet struikelen over deze razend moeilijke techniek) brengt het contact/ de band/ communicatie tussen de icoon en de schilder tot stand.
Inhoud, vorm en bedoeling (die voor ieder anders is) vallen dan samen.

DSC07680 (1)

Kerntaken na het afronden van de opleiding

Het prepareren van icoonplanken, het schilderen van iconen, het organiseren van tentoonstellingen, het delen van je leerweg en ervaring. Je bent in staat om het schilderen van iconen te plaatsen in de kunsthistorische context.

Kijk hier hoe Lous aan haar grote ikoon van Maria Magdalena werkt in het derde jaar

Specialisatie

Na de opleiding kies je voor een specialisatie in een masterclass zoals bijvoorbeeld Russische Iconen, Byzantijnse Iconen, Verhalende Iconen zoals “Het Leven van Maria” of “Joris en de Draak”, Fresco en Miniatuur of ontwikkel je je in het schilderen van iconen op groot formaat. De lessen worden geheel toegespitst op het gebied waarin jij je op dat moment verder wilt ontwikkelen.

DSC03384
Goed om te weten:

De opzet en de professionaliteit van de opleiding is zo dat er een tevredenheidsgarantie geldt.
Docenten maken gebruik van een Docenten Handboek.
De lessen worden regelmatig geëvalueerd en besproken.
Aan de studenten wordt jaarlijks gevraagd om een evaluatieformulier in te vullen.

Faciliteiten:

Gratis Lunches
Gratis WIFI
Een eigen daglichtlamp en een ruime eigen werktafel
Bibliotheek
Jaarlijkse expositie Engelen & Ikonen met feestelijke opening
Klassikale lessen
Studiegenoten
Huiswerkopdrachten
Ondersteuning bij het huiswerk per mail of telefoon
Doelgericht lesmateriaal met literatuurlijst
Gratis digitaal tijdschrift Gabriël, geef je hier nu al op!

dsc04513dsc04336dsc04333

Wil je informatie ontvangen? Stuur een mailtje aan info@boulevardmagenta.nl of bel 06-46280411

 

dsc04352

Schrijf je hier in

 

Overnachten in de buurt van Boulevard Magenta? Kijk hier!

Boulevard Magenta | Marjan Smit | Harderwijker 25 | 6957 AB Laag-Soeren | Gelderland | 06 46 28 04 11