“Met plezier naar Boulevard Magenta en je doet ook nog wat!”

Marja Bovenlander in gesprek met Wilna Monnikhof

 

Wilna Monnikhof (65) is in oktober 2021 gestart met het derde leerjaar van de Vakopleiding Iconen Schilderen bij Boulevard Magenta. Zij maakt zich de ambachtelijke technieken eigen in de lessen van Marjan Smit en Manal Naffouj. Ik spreek met haar om te vragen hoe zij ertoe gekomen is om iconen te gaan maken. En te starten met deze Vakopleiding.

Heb je altijd al geschilderd of getekend?

Mijn ouders hadden een camping in de buurtschap Miste bij Winterswijk. Zolang ik me kan herinneren teken ik al. Van Nettie Rönitz kreeg ik al vroeg teken- en schilderles aan de keukentafel. Zij was kunstschilderes en woonde jaren op de camping. Zij heeft mij de liefde voor het tekenen en schilderen bijgebracht.

Heb je ook iets in je werk met die ervaring gedaan?

Op de middelbare school kreeg ik tekenles van de heer de Korte, ook hij heeft me veel geleerd. Na de LEAO ging ik naar de DEVA vakschool in Almelo. Een vakschool voor decorateurs en etaleurs. Op deze school kregen we les in oude meesters en kunstgeschiedenis, daar is een goede basis gelegd. Ik heb overigens niet gewerkt als etaleur, wel als decorateur. Met een klein team richtten we winkels in en alle reclameborden werden met de hand geschreven. Ik heb daarnaast ook nog een “echte” baan gehad, op kantoor.

Welke schilderkunst heeft je voorkeur?

Ik houd van realistische schilderijen. Ik kan blij worden van een mooi schilderij. Abstracte schilderijen boeien me minder. Wel heb ik ontzag voor het werk dat erin zit. Henk Helmantel* maakt schitterend werk. Ook Carel Willink’s* schilderijen zie ik graag,  realistisch of absurdistisch realistisch. Realisme, omdat je dat het beste kunt combineren met je eigen beleving. Blij word ik van de schilderijen van Marius van Dokkum*.

(* voor de link naar het werk van deze kunstenaars zie onderaan dit artikel)

 
Heb je na de DEVA nog andere kunstopleidingen gedaan?

Ik heb ongeveer 20 jaar les gehad van Toos Sturm. Zij is vriendin en therapeutisch tekenaar. Daar kreeg ik les in Mandala- en Keltisch tekenen. Deze tekentherapie heeft mij ook goed geholpen na de vuurwerkramp in mei 2000 in Enschede. Mijn man en ik hadden in die tijd een autosloperij in Enschede. Al het rijdend materieel dat beschadigd was lag bij ons opgeslagen voor de verzekering, veel getroffenen kwamen met hun grote en kleine leed bij ons. Dit had veel impact bij ons en om ons heen. Dit kon ik in de tekenlessen van mij af tekenen. Daarnaast heb ik ongeveer 15 jaar algemene teken- en schilderlessen gehad van Manon Leeflang. Hier leerde ik dat je eerst moet kunnen kruipen voordat je kunt lopen. Met andere woorden, het is belangrijk om altijd met de basis te beginnen!

Hoe kwam je ertoe om iconen te gaan maken en wat boeit je daar zo in?

Tijdens een reis in Oost Europa werd ik geraakt door iconen (hyperlink 4). De wijze waarop de mensen daar met hun geloof en iconen om gaan is geweldig. Zij vereren iconen en vinden er veel troost in. Deze mensen hebben een heel sterk geloof. Daar heb ik bewondering voor. Op een camperreis door Griekenland zijn we onder andere op bezoek geweest bij de Meteora kloosters (hyperlink 5), waar veel mooie iconen te vinden zijn. In het Byzantijns museum in Athene (hyperlink 6) zag ik ook daar veel iconen. Wat me vooral bij is gebleven is een tentoonstelling van professor Pavlos Samios, die iconen schilderde op bijvoorbeeld oude wasmachine dozen. Prachtig! Niet iedereen was daar overigens blij mee, het werd daar toch ook wel gezien als heiligschennis. Maar ik zag het als een moderne toepassing van de iconen techniek.

En waarom dan de lessen bij Boulevard Magenta?

Ik ben op een Open Dag geweest en zag hoe hier op school gewerkt wordt. Het is alomvattend wat je hier leert, echt vanaf de basis. Kleurenleer, perspectief, materiaalkennis, de sfeer is goed en er is veel interactie. Ik ga iedere keer met heel veel plezier naar Boulevard Magenta en je leert er ook nog wat! Wij hebben een hele hechte groep en dat vind ik heel bijzonder. We werken met ei tempera en met echt 23,75 karaats goud (los op vloei en vast op vloei) en met grondstoffen waar we goudverf van maken. De techniek wordt je hier echt goed aangeleerd.  Ik krijg regelmatig opdrachten voor het maken van een icoon. Ik doe dat met veel plezier!

De icoon in opdracht:

Waar haal je je inspiratie voor je schilderijen uit?

Ik word vooral  geïnspireerd door de natuur. Ik kan zo maar stil staan bij bijvoorbeeld een loshangende weide post. Of er komt een mooie wolk voorbij waar ik door geraakt wordt.

Wil je verder nog iets kwijt?

Misschien nog wel leuk om te vertellen: wij wonen in Losser en hebben een grote schuur die grenst aan een fietspad. Op de buitenmuur 40m2 laten we een schilderij maken door Rosalie de Graaf  (hyperlink 7). Vanwege de natte zomer is het nog niet gemaakt, maar ze gaat er zodra het kan mee aan de slag. Wat het wordt is nog een verrassing. Daarmee willen wij ook jonge kunstenaars graag een kans geen. Het lijkt me geweldig om fietsers aangenaam te verrassen! Zij heeft nu net een 700 m2 grote muurschildering gemaakt voor een bedrijf in Nederland.

Wil je meer weten over de opleiding die Wilna volgt?  Vakopleiding Iconen Schilderen? Kijk hier.

Meer weten en zien?

Ben je benieuwd naar meer iconen werk? Op school hangt natuurlijk het een en ander, maar er zijn ook in Nederland musea waar iconen te bezichtigen zijn.

Hyperlink 1 https://www.helmantel.nl/

Hyperlink 2 https://www.carelwillink.info/

Hyperlink 3 https://mariusvandokkum.nl/

Hyperlink 4 https://nl.wikipedia.org/wiki/Icoon_(religieuze_kunst)

Hyperlink 5 https://griekenland.net/vasteland/thessalie/meteora/

Hyperlink 6 https://www.byzantinemuseum.gr/en/museum/

Hyperlink 7 https://www.roosartpaintings.com/

Hyperlink 8 https://www.ikonenmuseumkampen.nl/actueel/exposities/expositie/mijn-ikoon