Loading...
Iconen Schilderen2018-12-12T19:09:49+00:00

Vakopleiding Iconen Schilderen

Meer zelfvertrouwen tijdens het schilderen van iconen

Maak gevoelig geschilderde iconen die toegankelijk en communicatief zijn

Haal meer uit je liefde voor iconen en ontwikkel je talent

De eerste driejarige opleiding vakopleiding voor iconen schilders in Nederland.

Start in juni 2019 met de Zomeropleiding en ga in oktober direct door naar het 2e jaar

of

Winteropleiding (14 x om de week op donderdag les, start in oktober 2019)

Het lesrooster 2018-2019

Dag Tijd Datum
Zomeropleiding 2019 10.00-17.00 13-6, 20-6, 4-7, 12-9, 19-9, 26-9
+ vijfdaagse nr. I.  30-7, 31-7, 1-8, 2-8, 3-8
+ vijfdaagse nr. II.  6-8, 7-8, 8-8, 9-8, 10-8
 Donderdag om de week 10.00-17.00 10-10, 31-10, 14-11, 28-11, 12-12, 16-1, 30-1, 13-2, 27-2, 12-3, 26-3, 9-4, 23-4, 7-5

 

 

“Dit jaar ben ik in juni gestart. Toen ik eenmaal begonnen was wilde ik meteen na de zomeropleiding door naar het tweede jaar!” Monique

Het lesgeld

Wij helpen je de uren te maken die je nodig hebt om onder begeleiding goed te leren schilderen en uitstekend te leren vergulden! Het lesgeld bedraagt 1475 euro. Daarvoor volg je 100 lesuren.

Aanschaf van materialen

Voor ieder lesjaar is een materialenpakket samengesteld. Het bedrag voor het pakket voor het eerste jaar is 290 euro.

Vooropleiding

Er is geen vooropleiding vereist.

Voor wie bedoeld?

Tijdens de opleiding leer je schilderen volgens de originele regels uit de oudheid en maak je je de ambachtelijke technieken eigen. De opleiding is bedoeld voor mensen die zich intensief willen bezighouden met de schildertechnieken uit de periode van 300 na Christus tot net na de intrede van de olieverf.

Het lesprogramma is interessant voor je wanneer je, ongeacht je achtergrond, interesse hebt in kunstgeschiedenis, de ontwikkeling van de icoon en het schilderen met ei-tempera en verguldtechnieken. Er is geen vooropleiding vereist.

Het is een praktische scholing gericht op ambachtelijke schildertechnieken.
De opleiding richt zich op de kunstzinnige kant, er zijn geen theoretische tentamens. De iconen, al in het eerste jaar, zijn steeds een meesterproef op zich. De kwaliteit van vaardigheden, aandachtig werken en innerlijke verhouding tot de icoon komen uitgebreid aan bod. Het resultaat is doorgaans dat men iconen maakt waar de gevoeligheid en geestelijke wereld vanaf straalt. Iedere icoon vraagt ( in alle zachtheid ) alles van de maker, daar wordt men in opgeleid.

Lees hier de ervaring van Ginnette

Lees hier de ervaring van Josien aan de Vakopleiding

Lees hier waarom Sonja deze icoon koos

Je einddoel

Je hebt een mooie serie iconen gemaakt. waaronder een aantal huisiconen, een grote feestdagen-icoon en een engelen icoon in een grote maat. Je hebt je netwerk uitgebreid en ervaring opgedaan in het uiten en tonen van jouw verbinding met iconen en het schildersambacht: Je schildert technisch uitstekende iconen die gevoelig en toegankelijk zijn. Je transformeert je eigen bezieling en passie in de traditie getrouwe weergave van heiligen, engelen en apostelen. Je bent deskundig in het maken van verf en werken met goud en bent in staat deze op verantwoorde wijze te combineren met andere schildertechnieken.

Het curriculum

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: het schilderen van Griekse iconen, Russische iconen, Italo Kretenzische iconen, draperieën & plooien, pigmenten en kleurenleer, engelen, feestdagen iconen, de symboliek en architectuur in iconen. In het tweede jaar werkt men aan een zelf gekozen engel ten voeten uit van maximaal 50 cm. In het derde lesjaar bereid de klas zich voor op een gezamenlijke tentoonstelling in september van het jaar daarop. Tijdens het derde jaar wordt gewerkt aan een feestdagen- of vita icoon op een grote maat van maximaal 100 x 40 cm. De plank hiervoor wordt door de deelnemers zelf geprepareerd op de eeuwenoude traditionele wijze.

De lessen worden klassikaal gegeven.
De docenten hebben bewezen ruime, uitstekende didactische vaardigheden en richten zich volledig op het ontwikkelen van het talent van de student. Gastdocenten en specialisten vervolmaken het lesprogramma.

De meeste deelnemers schilderen na 14 lessen zelfstandig een icoon. Dat is bijzonder en maakt het lesplan bijzonder: Het doel is om vrij te komen van de techniek door deze geheel in de vingers te krijgen. Dat betekent: Uren maken, veel oefenen. Plezier in het schilderen (en niet struikelen over deze razend moeilijke techniek) brengt het contact/ de band/ communicatie tussen de icoon en de schilder tot stand.
Inhoud, vorm en bedoeling (die voor ieder anders is) vallen dan samen.

Competenties na het afronden van de opleiding

Het prepareren van icoonplanken, het schilderen van iconen, het organiseren van tentoonstellingen, het delen van je leerweg en ervaring. Je bent in staat om het schilderen van iconen te plaatsen in de kunsthistorische context.

Kijk hier hoe Lous aan haar grote icoon van Maria Magdalena werkt in het derde jaar

Specialisatie

Na de opleiding kies je voor een specialisatie in een masterclass zoals bijvoorbeeld Russische Iconen, Byzantijnse Iconen, Verhalende Iconen zoals “Het Leven van Maria” of “Joris en de Draak”, Fresco en Miniatuur of ontwikkel je je in het schilderen van iconen op groot formaat. De lessen worden geheel toegespitst op het gebied waarin jij je op dat moment verder wilt ontwikkelen.

Goed om te weten

De opzet en de professionaliteit van de opleiding is zo dat er een tevredenheidsgarantie geldt.
Docenten maken gebruik van een Docenten Handboek.
De lessen worden regelmatig geëvalueerd en besproken.
Aan de studenten wordt jaarlijks gevraagd om een evaluatieformulier in te vullen.

Faciliteiten

Lessen kunnen altijd ingehaald worden
Gratis WIFI
Een ruime werktafel met eigen daglichtlamp
Klassikale lessen
Studiegenoten
Huiswerkopdrachten
Doelgericht lesmateriaal met literatuurlijst

Schrijf je hier in

Gratis digitaal tijdschrift Gabriël, geef je hier nu al op!