Loading...
Oude Meesters2018-11-03T19:50:05+00:00

Vakopleiding Oude Meesters

Leer alles over verf en kleur

Krijg grip op verschillende schildertechnieken

Vergroot je schilderplezier en ontwikkel je talent

Start in juni 2019 met de Zomeropleiding en ga in oktober direct door naar het 2e jaar

of

Winteropleiding (100 lesuren om de week op zaterdag les, start in oktober 2019)

 

Het lesrooster  1e jaars 2018-2019

Dag Tijd Datum
Zomeropleiding 2019 10.00-17.00 8-6, 22-6, 6-7, 7-9, 14-9, 28-9 + vijfdaagse nr. 1.  30-7, 31-7, 1-8, 2-8,  3-8 + vijfdaagse nr. 2.  6-8, 7-8, 8-8, 9-8, 10-8
Maandag om de week 10.00-17.00 Van oktober 2019 tot en met mei 2020 | Data lesjaar 2019 – 2020 worden in januari bekend gemaakt

“Even een appje want ik ben niet aanwezig op het feest: Veel plezier en ik ben zo blij dat ik na de zomeropleiding door ben gegaan met het tweede jaar aan de leukste school ooit! ” Marloes


Het lesgeld

Wij helpen je de uren te maken die je nodig hebt om onder begeleiding goed te leren schilderen! Een lesdag duurt van 10 tot 17 uur. Het lesgeld bedraagt 1475 euro. Daarvoor volg je 100 lesuren.

Aanschaf van materialen

Voor ieder lesjaar is een materialenpakket samengesteld. Het bedrag voor het pakket voor het eerste jaar bedraagt 290 euro.

Voor wie bedoeld?

In deze opleiding werken studenten projectmatig naar voorbeelden van de grote, oude meesters. De opleiding is geschikt voor je wanneer je benieuwd bent naar de materiële, technische kant van het schilderen. Je wilt verf en pigmenten doorgronden, weten hoe je verf maakt, hoe verf zich gedraagt en op welke wijze er geschilderd werd. Er is geen vooropleiding vereist.

De scholing is praktisch en gericht op het leren kennen van oude recepten voor verschillende soorten verf, mediums, het krijten en de lijmen om panelen te maken. De opgedane kennis en vaardigheden worden ingezet om kopieën van oude meesters te vervaardigen.  Want het doel is: Goed te leren kijken en beter te leren schilderen en je te ontwikkelen als (allround)schilder.

ps. In de klassen olieverf wordt geen terpentine gebruikt. Het is ongezond voor mens en milieu. Hier leer je alles over ons alternatief voor terpentine.

Je ontwikkelt je schildervaardigheden aan een goed opgebouwd programma waarin elke volgende stap bijdraagt aan je ontwikkeling en zelfvertrouwen. Ieder project voelt logisch aan. Het wakkert je passie aan.

In ieder lesjaar vinden colleges en lezingen plaats door specialisten uit het vakgebied. De inhoud is afgestemd op de Vakopleidingen en zitten in het lesgeld inbegrepen.

Aanmelden of meer informatie aanvragen kan door te mailen aan info@boulevardmagenta.nl of bel 06-46280411

Vooropleiding

Er is geen vooropleiding  vereist.

Je einddoel

Na de opleiding heb je een intense training en opleiding achter de rug zoals op de oude ateliers de leerling-gezel ook doormaakte. Je hebt een aantal topstukken uit de kunstgeschiedenis gekopieerd. Je bent in staat om zelfstandig een schilderij van opzet tot afwerking te voltooien.
Je bent vaardig in het maken van verf, het werken met vrijwel alle traditionele mediums zoals met ei, olie, terpentijn en moderne mediums zoals bijvoorbeeld Liquin.
Je weet welke opzet en aanpak past bij kunstenaars als bijvoorbeeld Jan van Eyck, Sandro Botticelli, Rembrandt, Johannes Vermeer of de Leidse Fijnschilders.
In het creëren van eigen werk schakel je bewust en bekwaam over van de ene techniek naar de andere. Dat geeft je een enorme vrijheid op weg naar het ontwerpen van eigen werk. Door de intense training ben je in staat om de techniek los te laten en te varen op je intuïtie en gevoel voor schoonheid.

Het curriculum

De projecten in het curriculum volgen de lijn van de kunstgeschiedenis.
In drie jaar komen aan bod:
De grote meesters uit de Italiaanse Renaissance en de Noordelijke Renaissance (ook wel Vlaamse Primitieven)
De grote meesters uit de Italiaanse Hoog Renaissance: Michelangelo, Rafael en Da Vinci
En de grote meesters uit de Gouden Eeuw: Rembrandt, Antoon van Dyck, Johannes Vermeer.

De volgende vragen worden onder andere behandeld:
Hoe prepareer ik een paneel of een doek? Welke onderschilderingen zijn er allemaal mogelijk? Welke mediums gebruik ik in welke laag? Hoe schilder ik huid, hoe schilder ik plooien en draperieën, handen en voeten, fluweel, kant, hoe schilder ik haar?

Je leerproces wordt ondersteund door theorie over kleurenleer, compositieleer, materiaalkennis en kunstgeschiedenis.

Competenties na het afronden van de opleiding

Met kennis en kunde kies en prepareer je dragers (doeken, panelen), en ben je in staat om een schilderij vanaf de start compleet op te bouwen volgens de traditionele regels, tot aan het vernissen. Je verstaat de regels der kunst: Bezield werk maken door je in te leven in de keuzes van- en de vernieuwende stappen te begrijpen die door de Oude Meesters genomen zijn. De klassen organiseren gezamenlijk exposities.

Specialisatie

Tijdens de opleiding doe je ervaring op met verschillende schildertechnieken, mediums, materialen en opbouw van schilderijen. Onze ervaring leert dat verliefdheid op de loer ligt…die ene techniek, dat ene onderwerp: Je valt er voor als een blok. Het is mogelijk om je daar helemaal in te specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan Hyper Realisme, de losse, zwierige techniek van Rembrandt, je verder te bekwamen in portret, stilleven, miniatuurtjes of eigen hedendaags werk te maken.

ps. In de klassen olieverf wordt geen terpentine gebruikt. Het is ongezond voor mens en milieu. Wij leren je alles over ons alternatief voor terpentine.

Faciliteiten:

Lessen inhalen en /of  inplannen op andere momenten is altijd mogelijk
Gratis WIFI
Ruime werkplekken met daglichtlamp
Klassikale lessen
Studiegenoten
Huiswerkopdrachten
Doelgericht lesmateriaal met literatuurlijst

Wil je informatie ontvangen? Stuur een mailtje aan info@boulevardmagenta.nl of bel 06-46280411

Schrijf je hier in