Schilderij voorbereiden

Inleiding

Het is een romantische gedachte dat een realistisch werkend kunstenaar al zijn ideeën en onderwerpen uit zijn hoofd kan tekenen en zo overbrengt op doek of papier. Maar een dergelijk talent is slechts aan een enkeling voorbehouden en dan nog na veel studie en oefening. Een realistisch kunstwerk is vaak al sinds de vroege middeleeuwen met behulp van -voor die tijd- moderne technieken opgezet. Eerst met een camera obscura en speciale lenzen, later met behulp van de fotografie. Ook de kunstenaar in het huidige digitale tijdperk heeft nieuwe hulpmiddelen tot zijn beschikking om zijn ideeën op papier of doek te brengen.
“Lekker schilderen”,  weergaloos werk maken of een opdracht vlot kunnen starten vraagt om het trainen van een aantal basisvaardigheden uit de professionele atelier praktijk. Want zo zetten zij ideeën op papier, paneel of doek.

Voor wie

Geef je ideeën vleugels!
Deze masterclass is voor iedereen die verlangt naar inzicht en training in het handig en efficiënt overbrengen van ideeën op papier, paneel of doek. En daarbij stap voor stap het leerproces aan wil gaan dat past bij het gestructureerd aanleren van deze vaardigheden op een professioneel niveau. Je leert de werkwijzen uit de oudheid, uit de middeleeuwen, de renaissance en de technieken zoals de oude meesters ze toepasten. Zo vergroot je je eigen keuzemogelijkheden passend bij het materiaal en het einddoel dat je wilt bereiken.
Nu klinkt dit erg ambitieus allemaal maar hoe fijn is het als je diverse routes kent om lekker aan het werk te gaan. Zonder aarzeling omdat je weet wat je doet en waarom.
Ken werkwijze uit de professionele schilderpraktijk, weet hoe je ze toepast, leer jouw voorkeur kennen: het bespaart je veel tijd. Zo hou je energie en tijd over voor de momenten waarop het erom spant; een tekening of een schilderij goed uitwerken. Deze workshop is de bouwsteen voor je verdere leerproces, je ontwikkeling als schilder en voor wie wil: het opzetten van een succesvolle schilderspraktijk.

Vooropleiding 
Er is geen vooropleiding of ervaring vereist.

Schilderij voorbereiden, juiste kleuren mengen

Lesrooster

Lesdagen van 10.00 – 17.00 uur

in Laag Soeren
Vrijdag 14 en zaterdag 15 juni

Het lesgeld

Het lesgeld bedraagt 290 euro.

Kun je onverhoopt niet komen, geen probleem!
Annuleren kan altijd. Dan kun je op een ander moment komen of wij retourneren het lesgeld.

Na aanmelding staat je eigen docent meteen met raad en daad klaar voor je vragen.
Nog voor je eerste lesdag hoor jij er al helemaal bij!

Materiaalpakket

In het lesgeld zitten enkele materialen inbegrepen en per mail ontvang je een materiaallijst met handige materialen die je nodig hebt en mee kunt brengen.

Na aanmelding staat je eigen docent al meteen met raad en daad klaar voor je vragen.
Nog voor je eerste lesdag hoor jij er al helemaal bij!

Curriculum

Wat staat deze twee dagen centraal?
Leer hoe je een schilderij voorbereid.
Het handig en efficiënt overbrengen van ideeën op papier, paneel of doek. En wat kunnen we veel leren van de schilders die ons voorgingen! Want hoe maak je een schilderij?

Je leert de werkwijzen uit de oudheid, uit de middeleeuwen, de renaissance en de technieken zoals de oude meesters ze toepasten.
Ook de hedendaagse technieken en instrumenten die je kunnen helpen bij de start van een schilderij komen aan bod. Denk aan digitale technieken en fotografie. Zo vergroot je je eigen keuzemogelijkheden passend bij het materiaal en het einddoel dat je wilt bereiken.

De vervolgstap

Heb je deze workshop gevolgd dan heb jij je deze vaardigheden en inzichten ontwikkelt tot op een professioneel niveau.
Hierna weet je welke route jouw favoriet is en je passie en inspiratie “aan” zetten. Ook heb je zoveel vaardigheden ontwikkeld dat de soms ingewikkelde puzzel van een fantastisch idee naar een goed schilderij jou niet meer laten struikelen. Onze ervaring is dat deze workshop vele een “aha momenten” oplevert. Als beginnend schilder kom je vanaf nu goed beslagen ten ijs, als ervaren schilder vraag je je af hoe je ooit “zonder deze workshop hebt gekund”. Vanaf nu niet op puur geluk en toevalstreffer, je beheerst vanaf nu het vak!

Zo staat de deur naar een van de Vakopleidingen wagenwijd open. Je stapt, als je wilt, vol zelfvertrouwen, een les in. Wellicht laat je je oog vallen op een van de Jaarprogramma’s. De docent bespreekt het allemaal met plezier samen met jou.

Faciliteiten

Gratis Wifi
Een ruime werktafel en professionele ezel met daglichtlamp
Een flexibel lesprogramma
Studiegenoten
Huiswerkopdrachten voor wie wil
Doelgericht lesmateriaal met literatuurlijst
De docenten zijn allen fantastische barista’s, je koffie verkeerd of cappuccino of dubbele espresso worden ambachtelijk gemaakt en de thee is biologische Pukka thee
En onbetaalbaar: een fijne sfeer waarin ieder nieuwsgierige kunstliefhebber zich thuisvoelt

De lunches zitten bij het lesgeld inbegrepen net als de thee, koffies en ijs in de zomer als je de lessen volgt in Laag-Soeren. Volg je de lessen in Amsterdam aan de Rozengracht dan staat er een lunch voor je klaar bij Broodje Mokum enkele meters verderop. Natuurlijk maken de docenten aan de Rozengracht als ware barista’s de beroemde cappuccino’s en latte machiato’s zelf. Speciaal voor jou.

Goed om te weten

Uit de evaluaties blijkt dat we er al 10 jaar in slagen om een sociaal veilige leeromgeving met een fijn leer klimaat te scheppen.
Waar een hoge ambitie, kameraadschappelijkheid en hoffelijkheid een fantastische combinatie is.
Boulevard Magenta is een “woman owned” organisatie.
De opzet, de professionaliteit van de opleiding en het vertrouwen in ons kunnen is zo dat er een tevredenheidsgarantie geldt.
Binnen de school wordt geen terpentine gebruikt. Het is slecht voor mens en milieu.
Wij scheiden ons afval. En leren je goed met materialen en grondstoffen om te gaan.
Docenten maken gebruik van een Docenten Handboek.
De lessen worden regelmatig geëvalueerd en besproken.
Aan de studenten wordt jaarlijks gevraagd om een evaluatieformulier in te vullen.