Huid & haar, oefeningen in een oude schildertechniek met puur pigment

Inleiding

De portret oefening in de oude schildertechniek. Oefenen in de “doodverf” techniek. Vanuit een donkere onderschildering bouw je een portret laag voor laag op. Deze werkwijze biedt je als beginnend en ervaren schilder de optimale kans om eerst alleen te focussen op vorm. Kleur en alle problemen die je bij het mengen van de juiste kleuren mag je in deze workshop loslaten. De focus komt geheel op huid en haar te liggen. En dan alleen de vorm hiervan.
In deze workshop gebruik je puur pigment waar je verf mee maakt. We leren je in dunne lagen te werken. En je ontdekt het juiste effect te bereiken waar je naar zoekt. Voldoende schaduw maar niet teveel, een hooglicht maar wel geloofwaardig. Een genuanceerde workshop waarin tijd is voor demonstratie en training.

Voor wie

Voor (beginnend en ervaren) schilders, schilderdocenten, restaurateurs en beeldend kunstenaars die verlangen naar inzicht en het vakmatig toepassen van doodverf. En daarbij het ontspannen leerproces aan willen gaan dat past bij het gestructureerd aanleren van een oude schildertechniek. En daarbij de nuances wil leren vinden in schaduw en licht. Of je nu beginner bent of veel ervaring hebt; door deze training neemt het plezier en zelfvertrouwen zeker toe.

Of je nu veel of weinig ervaring hebt… Vaardig worden in deze techniek vraagt om veel oefening, zelfs training. Doen, doen, doen. Het schilderen van huid en haar. Onder leiding van docenten die je concreet uitleg geven, demonstreren, je handelingen bijsturen en handige tips geven om verder te komen in je ontwikkeling.

Voor alle (amateurs-)schilders, schilderdocenten, restaurateurs en beeldend kunstenaars die willen kennismaken met de zeer realistische werkwijze van de oude meesters.

Vooropleiding 
Er is geen vooropleiding of ervaring  vereist.

Lesrooster

In Amsterdam
vrijdag 1 maart en zaterdag 2 maart (volgeboekt)

In Laag-Soeren
woensdag 21 augustus en donderdag 22 augustus
of
dinsdag 3 en woensdag 4 september (TIP: combineer dit met Oude Verguldtechnieken op 6, 7 en 8 september lees hier verder)

Het lesgeld

Het lesgeld bedraagt 290 euro. Het lesgeld is inclusief de materialen.
Kun je onverhoopt niet komen, geen probleem!
Annuleren kan altijd. Dan kun je op een ander moment komen of wij retourneren het lesgeld.

Materialen

Linden houten plank klaar voor gebruik
Er ligt voor je klaar een kleine plank van lindehout, speciaal geprepareerd voor deze oefening met ei-tempera.

Pigmenten
Je mag de pigmenten van school gebruiken. Heb je pigmenten, breng ze gerust mee. We hebben doorgaans de handige set met pigmenten op voorraad mocht je helemaal verslingerd raken aan het schilderen met eitempera.

Mediumflesje
Bij eitempera maak je je verf met ei en water. We leren je dit met plezier. Er ligt een medium flesje en maatbekertje voor je klaar om te gebruiken. Heb je al ervaring dan kun je zelf je medium thuis klaarmaken en meebrengen.

Kleurenmengschaal voor eitempera
Heb je al een kleurenmengschaal om je tempera verf in te maken? Breng deze mee.
Heb je nog geen kleurenmengschaal dan mag je deze van school lenen of hier bestellen.

Penselen
Heb je al penselen voor eitempera? Breng deze dan mee. Heb je nog geen penselen of niet genoeg penselen? Deze kun je aanschaffen op school. De docent heeft een eigen penselenmat met de juiste penselen, deze mag je ook uitproberen in de les.

Altijd handig om mee te brengen
Een schaar(tje), enkele vellen A4 overtrekpapier, enkele vellen wit printerpapier, een 2H potlood, een puntenslijper, liniaal of geodriehoek, (kneed)gum, verwijderbare plakband van Scotch 3M, een klein paletmes, een klein potje of doosje om de restjes bladgoud in te bewaren, twee oude poets (thee)doeken of oude t shirts of stukken laken. Geen microvezel doekjes. Een pen en papier voor aantekeningen, enkele eieren. (2 a 3)

We bellen even met je voor je komt!
Na aanmelding neemt je eigen docent even contact met je op om kennis te maken en je eventuele vragen te beantwoorden.
Nog voor je eerste lesdag hoor jij er al helemaal bij!

Het curriculum

  • Ontdek van de mogelijkheden van het schilderen met puur pigment
  • Wangen, monden, neuzen, ogen, haren…we behandelen het allemaal in de “doodverf” opzet
  • Doelgerichte opdrachten vooral gericht op “de vorm der dingen” zodat je portret echt gaat lijken
  • Je leert kijken- en gebruik maken van toonwaarden
  • In subtiele schakeringen bereik je in stapjes een goed resultaat
  • En voeg je in dunne laagjes tot slot de kleuren toe

Eindoel

Na deze workshop kijk je anders en op een frisse manier naar portret. Je hebt ervaring opgedaan met het werken met puur pigment. Door de ervaring en inzichten die je hebt opgedaan is je denkwijze en werkwijze (zowel in de voorbereiding als in de uitvoering) positief veranderd.
In je “gereedschapskoffer” neem je zeer oude technische vaardigheden mee. Vanaf nu zul je verf en portret anders benaderen.

Compact samengevat:

Schilderen gaat altijd over vorm en kleur. Door in deze workshop eerst te focussen op vorm en kleur los te laten kun je je vaardigheden trainen waardoor een portret eerst echt gaat lijken. om vervolgens in dunne laagjes kleur toe te voegen.

Vervolgstap; vind je eigen stem

Na het afronden van deze workshop staan alle andere workshops natuurlijk voor je open en ben je van harte welkom. Wellicht heb je de smaak te pakken en volg je nog een workshop. We adviseren je graag over jouw volgende stap.

Faciliteiten

Gratis Wifi
Een ruime werktafel met eigen daglichtlamp
Een flexibel lesprogramma
Studiegenoten
Huiswerkopdrachten voor wie wil
Doelgericht lesmateriaal met literatuurlijst
De docenten zijn allen fantastische barista’s, je koffie verkeerd of cappuccino of dubbele espresso worden ambachtelijk gemaakt en de thee is biologische Pukka thee.

Goed om te weten

Uit de evaluaties blijkt dat we er al 10 jaar in slagen om een sociaal veilige leeromgeving met een fijn leer klimaat te scheppen.
Waar een hoge ambitie, kameraadschappelijkheid en hoffelijkheid een fantastische combinatie is.
Boulevard Magenta is een “woman owned” organisatie.
De opzet, de professionaliteit van de opleiding en het vertrouwen in ons kunnen is zo dat er een tevredenheidsgarantie geldt.
Binnen de school wordt geen terpentine gebruikt. Het is slecht voor mens en milieu.
Wij scheiden ons afval. En leren je goed met materialen en grondstoffen om te gaan.
Docenten maken gebruik van een Docenten Handboek.
De lessen worden regelmatig geëvalueerd en besproken.
Aan de studenten wordt jaarlijks gevraagd om een evaluatieformulier in te vullen.