Aanbod en materiaallijsten
Hieronder vind je de achtergrond informatie over het aanbod van de Verdiepingsweek 2025.
En de materiaallijsten bij de workshops.
Weet je al wat je allemaal wilt volgen? Ga dan meteen naar dit digitale formulier.
Wat zijn jouw wensen, waar wil jij allemaal aan meedoen? Kies ruimschoots zodat onze puzzelaars voor iedereen een mooi aanbod voor je kunnen samenstellen. Sommige workshops en excursies bieden nu eenmaal een beperkt aantal plaatsen.
Stuur ons voor 3 januari dit digitale formulier.
Speciaal voor jou
Vanaf 15 januari kun je jouw op maat gemaakte programma in je mailbox verwachten.
Eerst even lezen wat je allemaal kunt volgen? Lees dan rustig even verder.
Over papier
Dynamische lezing over papiersoorten, hoe het gemaakt wordt, de eigenschappen en de diverse doeleinden. Over papiersoorten als “drager”, voor bijvoorbeeld aquarelleren, potlood of het schilderen van Middeleeuwse Miniaturen.
Romeins vaasje met kleurpotlood
We maken een realistische tekening met kleurpotlood van een Romeins vaasje.
Wat breng je mee?
Minimaal 24 goede kleurpotloden, puntenslijper met reservoir, plastic gum met scherpe punt, 4B grafietpotlood en scherpe balpen, A4 tekenpapier voor kleurpotloden op blok, 160 grs en een vel transparant papier.
Excursie Papierfabriek De Middelste Molen 1622
De enige historische, nog werkende papierfabriek! In Loenen, vlakbij de school.
Nergens krijg je echt zo’n geweldige inkijk in hoe papier gemaakt werd. En nog gemaakt wordt. In de lessen van het Jaarprogramma Magische Middeleeuwse Miniaturen wordt ook het papier van linnen en katoen pulp gebruikt.
De molen dateert uit 1622 en is een van de weinige overgebleven watermolencomplexen in Nederland die nog actief papier maakt op traditionele wijze. In de 18e en 19e eeuw was de fabriek een belangrijke producent van hoogwaardig papier voor boeken, schilderijen en officiële documenten.
Tegenwoordig biedt de Middelste Molen bezoekers een unieke kans om de eeuwenoude technieken van het papiermaken in de praktijk te zien. Het museum toont de geschiedenis van de papierindustrie en het ambachtelijke proces, van het malen van de pulp tot het vormen van de vellen papier. De combinatie van industriële erfgoedbehoud en actieve productie maakt De Middelste Molen tot een bijzondere bestemming voor liefhebbers van geschiedenis, ambachten en natuur. Het molencomplex is dan ook een levendig bewijs van het ambacht dat de papierindustrie in Nederland in de loop der eeuwen heeft gekarakteriseerd. Boulevard Magenta heeft een bijzondere band met dit door vrijwilligers gerunde Museum-papierfabriek, omdat we hier workshops organiseerden en nog steeds het ambachtelijke papier gebruiken bij het maken van onze Middeleeuwse Miniaturen.
Je reist op eigen gelegenheid.
Tekenen met fineliners
Structuren tekenen met fineliners en een afbeelding naar keuze uitwerken.
Wat breng je mee?
Minimaal 6 zwarte fineliners met verschillende puntmaten van 0.05 tot 0.8 mm, gum, 4B potlood en scherpe balpen, lineaal 30 cm, A4 tekenpapier voor fineliners op blok minimaal 120 grams en een vel transparant papier.
Handen schilderen met olieverf een studie in losse stijl
In deze workshop onderzoek je met olieverf op impressionistische wijze de hand. Een uitdaging! Gewoon proberen.
Wat breng je mee?
Je olieverf. Liquin. Een klein doek of olieverfpapier, olieverf, liquin, een afscheurpaletblok, twee oude theedoeken, enkele platte penselen en kattentongen maat 2-4-6-8-10-12. Penselen na afloop graag thuis of in je B&B of hotel schoonmaken om wachtrijen in de keukens te voorkomen.
Het dierenrijk in middeleeuwse miniaturen
Een interessant beeld-verhaal over de bron over het dierenrijk voor de Middeleeuwse illustraties en illuminaties. In illuminaties werd de natuur gedocumenteerd, maar ook de symbolische betekenis, waarbij de dieren werden gekoppeld aan morele en religieuze lessen. Zo werden dieren vaak voorgesteld als symbolen voor deugden of zonden. Hoeveel schoonheid wil je hebben?
Kunst in mijn leven
Na de succesvolle lezing in 2024 over “Kleur in mijn leven” vertelt Neeltje Kroon dit keer over de betekenis van Kunst en haar leven en dat van anderen. Neeltje is inmiddels doorgebroken als internationaal verkopend kunstenaar.
Hoe zet jij je ambachtelijke vaardigheden in?
Ontwerper Dirry de Bruin volgde het Jaarprogramma Vergulden en heeft succes met haar vazen van glas en goud. Zij vertelt je alles over haar ontwikkeling als kunstenaar en de samenwerking met de meester glasblazers in Leerdam.
Samen met deze meesterglasblazers in Leerdam heeft ze een collectie ontwikkeld: zogeheten Y-Conische stolp-vazen. Elk exemplaar daarvan is uniek, mondgeblazen en met de hand gevormd. Ze hebben namen als Fire, Purple Rain en Can’t hide ocean blue, en hebben betoverende kleurcombinaties. Sommige hebben zelfs een sprookjesachtige, gouden stolp. Die maakt Dirry uit antiek mahonie- of eikenhout, dat ze verguldt met zogeheten Dukatengoud.
Bekijk op www.dirry.nl haar prachtige werk. Zij vertelt je alles over haar ontwikkeling van werken in opdracht naar vrij gevestigd kunstenaar.
Glas schilderen met olieverf
Hoe schilder je een wijnglas of een wijnkaraf of andere voorwerpen van glas met olieverf? Het is een felbegeerde vaardigheid: Glas kunnen na schilderen, en wel zo dat het hyper realistisch “lijkt”. In deze workshop de handvatten van de hyper realisten. Er ligt olieverf en een paneeltje voor je klaar.
Wat breng je mee?
Een afscheurpaletblok, je penselen, twee oude theedoeken, platte penselen en kattentongen. Penselen na afloop graag thuis of in je B&B of hotel schoonmaken om wachtrijen in de keukens te voorkomen.
Hoe verkoop je je werk
Interactieve en dynamische voordracht
Verkoop van je schilderijen, hoe bepaal je een prijs. Wie is hier niet benieuwd naar? Wat zeg je als iemand interesse heeft in een van je schilderijen. Of wat doe je als iemand je een opdracht geeft? In een dynamisch groepsgesprek delen we alles wat we weten en hebben ervaren rond dit onderwerp. Marjan zal de middag begeleiden, alles delen wat er aan kennis voor handen is binnen de school en er een geordend geheel van (trachten te) maken zodat je met nieuwe inzichten naar huis gaat.
Excursie Talens
Verzamelen bij Talens voor deze Excursie naar verffabriek Talens in Apeldoorn. Exclusief voor Boulevard Magenta Kijk je ogen uit in deze wereldberoemde verffabriek sinds 1899.
Je reist op eigen gelegenheid.
Over pigmenten
Dynamische werkcollege over pigmenten.
Natuur/Scheikunde lerares Ria Huisman neemt je mee naar haar favoriete periode in de kunstgeschiedenis: de middeleeuwen. In dit werkcollege koppel je een (nieuwe) ervaring in het maken van verf met optische effecten van kleur en vergelijken. Ria volgde de Vakopleiding Italiaanse & Vlaamse Renaissance, volgt nu de Voortgezette Vakopleiding, geeft op kundige en levendige wijze demonstraties tijdens openingen en open dagen van Boulevard Magenta en woont (meestal) in Zweden.
Wat breng je mee?
Een porseleinen mengschaal, je penselen, twee oude theedoeken, puntpenselen, platte penselen en kattentongen. Penselen na afloop graag thuis of in je B&B of hotel schoonmaken om wachtrijen in de keukens te voorkomen.
Excursie Ambachtelijke Lijstenmakerij
Excursie.
Je krijgt een uniek kijkje achter de schermen van de wereldberoemde (!) Ambachtelijke Lijstenmakerij Gregors Lijsten in Spankeren. Vlakbij Laag-Soeren. Deze lijstenmaker werkt in opdracht van musea, galeries en kunstenaars en heeft een schitterende toonkamer en een enorme collectie antieke, originele mallen om gipsen lijsten te gieten. Een heuse Rembrandt inlijsten? Zij mogen het!
Je reist op eigen gelegenheid.
Traditionele Schildertechnieken in het Zweedse interieur met olie-tempera
Workshop-Werkcollege Traditionele Schildertechnieken in het Zweedse interieur met olie-tempera. Vorig genoten maar liefst 45 mensen van dit dag vullende werkcollege. Kon je er niet bij zijn? Grijp nu je kans!
Traditionele Schildertechnieken in het Zweedse interieur met olie-tempera. Na uitleg over de historie van olie-tempera en pigmentgebruik ga je direct aan de slag. Met behulp van penselen en je vingers gaan we patronen en figuren maken met behulp van kwasten, mallen van karton en papier. Hier mee kun je meubels een mooie achtergrond geven. We zwerven door verschillende streken in Zweden met hun eigen, typische, decoraties. Ria volgde de Vakopleiding Italiaanse & Vlaamse Renaissance, volgt nu de Voortgezette Vakopleiding, geeft op kundige en levendige wijze demonstraties tijdens openingen en open dagen van Boulevard Magenta en woont (meestal) in Zweden.
Wat breng je mee?
Je ipad en/of mobiele telefoon, een paar plastic wegwerpbordjes, afscheurpalet blok, je penselen, 2 jampotten met deksel, oude theedoeken, huishoudschaar, oude plastic betaalpasjes, plastic tas, 1 platte varkensharen kwast van 3-4 en 1 platte varkensharen kwast van 8 cm., atelier kleding, je werkt “met handen en voeten”. Een schone plastic frisdranken fles, 4-6 eieren, een digitale keukenweegschaal op 0,1 gram nauwkeurig.
Plus je porseleinen mengschaal voor tempera, het mediumflesje tempera (en als je deze hebt: je pigmenten). Penselen na afloop graag thuis of in je B&B of hotel schoonmaken om wachtrijen in de keukens te voorkomen.
Over goud
Interactieve en dynamische lezing met demonstratie door de eigenaar van Linova (groothandel in goud en pigmenten). Peter Voshart levert alweer een tiental jaren aan Boulevard Magenta. Naast een goed verhaal zal hij ook het een en ander laten zien.
Excursie Ikonenmuseum Recklinghausen Duitsland
Excursie Ikonenmuseum Recklinghausen met rondleiding.
Maar liefst 4000 kunstobjecten en ikonen uit alle streken wereldwijd. Net over de grens in Duitsland. Van heel kleine triptieken tot ikonen van enorme formaten, alles bij elkaar verzameld door kunsthistorici.
Bekijk er de Jaarkalender ikonen en feestdagen ikonen uit alle streken van de wereld.
Je reist op eigen gelegenheid.
Over verf
Excursie Ikonenmuseum Kampen
Ikonenmuseum Kampen met rondleiding. Een exclusieve rondleiding voor de school en verbaas je over deze grootste collectie iconen van Nederland in de sfeervolle Hanzestad Kampen!
Je reist op eigen gelegenheid.
Huidskleurpaletten voor olieverfschilders
Tja, welke kleuren gebruik jij voor de kleuren van huid en haar?
We gaan op onderzoek naar de verschillende opties en maken kleine mengtestjes.
Wat breng je mee?
Je olieverf. Liquin. Een olieverfpapier blok van Tela, een afscheurpaletblok, twee oude theedoeken, enkele platte penselen en kattentongen maat 4-6-8. Penselen na afloop graag thuis of in je B&B of hotel schoonmaken om wachtrijen in de keukens te voorkomen.
Laat ons weten wat je allemaal zou willen bijwonen. Dat doe je voor 3 januari via dit digitale formulier.
Wij puzzelen jouw favoriete Verdiepingsweek bij elkaar!
Na 15 januari ontvang je jouw persoonlijke Verdiepingsweek in je mailbox!