Het vitale beroep van kunstenaar!

Door Marja Bovenlander

Wil je wat vertellen over je zelf Gonnie?

Ik heb geen rijbewijs, geen afwasmachine en geen kinderen. En toch ben ik gelukkig!
Onderstaand artikel schetst een aardig beeld van mij tot mijn eenenveertigste.

Interview Interlijnen 1996

Het artikel stond in 1996 in “Interlijnen”. Het bedrijfsblad van krantenuitgeverij De Perscombinatie (nu DPG Media) aan de Wibautstraat in Amsterdam.
Nu, vijfentwintig jaar later, woon ik met mijn man in Almere, zijn mijn haren grijs geworden en ben ik met pensioen.

In de zomer van 2021 startte Gonnie met de Zomervakopleiding Italiaanse & Vlaamse Renaissance. 

Gonnie in de klas aan het werk aan de oefening kleurenleer uit het eerste leerjaar van de Vakopleiding Italiaanse & Vlaamse Renaissance

Portretoefeningen in leerjaar 1. De maten: 23 x 17 cm en de twee kleintje van 10 x 15 cm.

Naar keuze naar school gaan of juist thuis live de lessen volgen. Flexibel!

Mijn Atelier de drie tulpen ligt in de Muziekwijk aan de Beatlesweg en is mijn woon- en werkplek. Kern van mijn eigen werk is het bijna dagelijks miniaturen. (10 x 10 cm).
Dit kleine vaste formaat is voor mij een zinvolle beperking en gaat altijd door. Op lichte dagen, op donkere dagen, met veel tijd, met weinig tijd, met veel licht, met weinig licht. Tijdens lawaai of in stilte. Geconcentreerd of zomaar even tussendoor. Het is er altijd. Met deze miniaturen maak ik composities van twee meter hoog en één meter breed.
atelierdedrietulpen.nl/composities/

In die zin kan mijn schilderwerk nog altijd mee op de fiets!
Vanuit deze miniaturen ontstonden in de loop van de jaren thema’s als:
Bouwland (flevokunst.nl/blogartikel/1716) Vlieland, Tekenen op muziek, Werken op de Hoge Veluwe, Hotspots en Highways, Vogels, Kwetsbare landschappen, Dag- en nachtwasco’s, Dance me to the End of Love, Walking the Coast to Coast, Misty twisty days.
Soms werk ik een thema verder uit in een groot schilderij, in boekvorm of in een tegeltjesserie, als een leporello of als een affiche. Zo heb ik bijvoorbeeld Walking the Coast to Coast vormgegeven in een luciferdoosje voor uitgeverij Lucha Libre (Matchboox). Bouwland heeft meegedaan als schilderij met de Zomerexpo van 2019 in de Fundatie in Zwolle en bij Uitgeverij Lecturis verscheen in het voorjaar van 2020 mijn boek Vlieland ( lecturis.nl/product/vlieland/),Vaak ook wordt een thema door mijn kleine uitgeverij vormgegeven in het tweemaandelijks abonnement Confetti. Eens per jaar wordt een Confetti-gast uitgenodigd om een bijdrage te leveren.
En ik werk gestaag door aan mijn dagboeken.

Voor de tachtig delen tot nu toe heb ik speciaal een dagboekenkast laten maken. De kast heb ik ook een titel gegeven: Paradijs voor de papiervis.
Vanuit die kast vol verhalen ben ik begonnen met mijn ontwerpproject DAGBOEK*.
Het eerste deel van dit ontwerpproject Afscheid van de Volkskrant, (exclusief voor mijn collega’s) was in september vorig af.

 

Welke lessen volg je en hoe kwam het zo dat je deze lessen ging volgen en waarom bij Boulevard Magenta?

Sinds juni 2021 volg ik de vakopleiding Italiaanse- en Vlaamse Renaissance (kortweg VIVRE! genoemd). Ik zit nu in het tweede jaar. Tot januari vorig jaar had ik nog nooit gehoord van Boulevard Magenta. Ik was voor de deuren van mijn dagboekenkast (mijn paradijsdeurenproject) op zoek naar informatie over het werken met ei tempera. Wilde meer weten over het werken met pigmenten. En natuurlijk is op internet daar wel het een en ander over te vinden maar ik wilde er goed mee leren werken. Oftewel razend goed mee leren schilderen zoals BM stelt in haar Studiegids!

Zelf had ik al wel een klein beetje gewerkt met ei tempera voordat ik aan VIVRE! leerjaar 1 begon. Aangestoken als ik was door enthousiaste verhalen van twee van mijn zussen en YouTube filmpjes. Maar voor mijn paradijsdeurenproject wilde ik er echt goed mee leren schilderen. BM is daarvoor een uitstekende plek. Daar leren werken met ei tempera is tot nu toe een inspirerend leerproces geweest onder leiding van Manal. Leerzame demonstraties! Kennis over de verschillende pigmenten en hoe je het beste een eitje kunt tikken. Stapsgewijs werken en dan met geduld en discipline tot een goed eindresultaat komen. Gaandeweg de laatste opdracht van VIVRE! leerjaar 2 merkte ik dat verdergaan met VIVRE! leerjaar 3 niet meer bij me past. Mijn eigen project staat te dringen! Wat is het dan prachtig om over te kunnen stappen naar de flexlessen. Daar verheug ik me echt op.

Deze techniek wil ik gebruiken voor de schilderijtjes in de deuren van deze dagboekenkast. Vierentwintig in totaal.
Hieronder zie je de studiefase in losse schetsen:

Ik zit nog in de nadenk- en ontwerpfase. In elk geval worden het gezichten. En dan in mijn eigen stijl. Door het miniaturen heb ik inmiddels een hele verzameling gezichten en daaruit ga ik een keuze maken. atelierdedrietulpen.nl/portretten/
En dan een plan van aanpak verder uitwerken.
Omdat dit een groot project is bekijk ik elk jaar opnieuw of ik nog een jaar verder wil bij BM. Het leren werken met goud trok me over de streep van het tweede jaar.

Werken met bladgoud was voor mij helemaal nieuw. Heel bijzonder om in het goud te kunnen graveren of op het goud te kunnen schilderen. Het is prachtig en goed te gebruiken in mijn eigen project straks. Heb het gevoel het nog maar net aangeraakt te hebben. Maar ik hoop door de flexlessen er meer gevorderd in te raken!

Thuis de les Vergulden volgen bij mijn docent Manal. In mijn eigen klas. Hier werk ik aan de proefplank.

De proefplank met verguldtechnieken van Gonnie uit leerjaar 2. Het losse goud van 22 karaat wordt op diverse manier verwerkt en bewerkt.

De opzet van het meesterstuk uit leerjaar 2 naar Rafael door Gonnie. De poliment techniek (watergilding) leent zich goed voor het maken van reliëfs en om te graveren.

Bladgoud kan ik ook goed gebruiken in mijn paradijsdeuren. Er valt nog genoeg te ontdekken bij BM maar omdat ik me wil gaan concentreren op die paradijsdeuren ga ik het derde jaar niet meer volgen maar omzetten in flexlessen. Denk ik nu! Lijkt me heel fijn om af en toe te kunnen overleggen met een van de docenten van Boulevard Magenta.

Wat inspireert je?

Veel! Wat dat betreft sta ik altijd aan zoals ze dat nu zo fraai zeggen. Dus ja, ontvankelijk voor veel. Ik hou enorm van wandelen, van stilte, van literatuur, kunst, muziek, kleuren en mensen. Een opgevangen zin, een gezichtsuitdrukking of gewoon in de buurt van kleuren zijn… Altijd bezig en much to much!

Heb je nog andere liefhebberijen?

Wat groente verbouwen op mijn dakterras! Radijsjes, verschillende soorten sla, snackkomkommers, cherry-tomaatjes, gourgettes, spaanse pepers, peultjes…

Elk jaar probeer ik een Pop-Up atelier te organiseren op boerderij Het Oosterbroek in Luttenberg (Overijssel).

Tot slot:

Deze foto vind ik ook wel mooi! Het vitale beroep van kunstenaar!

Verder meer informatie via

atelierdedrietulpen.nl

flevokunst.nl/lid/gonnie-tijs

instagram.com/gonnietijs

facebook.com/gonnie.tijs/posts/6956882494336862
pakjekunst.com/bussum
linkedin.com/in/gonnie-tijs

Interesse in de Vakopleiding Italiaanse & Vlaamse Renaissance? VIVRE!
Lees hier alles over deze ambachtelijke Vakopleiding!