Jaarprogramma Portret
Inleiding
Thuisraken in het portret schilderen:
Het vraagt om kleine stapjes op weg naar een droom!
De mens is een geliefd en tegelijkertijd indrukwekkend onderwerp.
De schilder die werkelijk het karakter of het verhaal over, rond, in, van een persoon in verf weet weer te geven kan op applaus rekenen.
En we nemen je mee op een route waarin je ontdekt dat er verschillende routes zijn om de ander “uit de verf te laten komen”. En dat het portret schilderen niet altijd hoeft te beginnen met de anatomie als uitgangspunt. Of pas geslaagd is als je uit ten treuren alles schematisch uitgemeten hebt voor je een penseel aanraakt.
Er bestaan zoveel routes en uitgangspunten om te starten!
En er is er vast eentje die helemaal bij jou past. Een route waardoor jij in je kracht komt, je je eindeloze schilderlust op kunt botvieren en waar je je creativiteit helemaal in kwijt kunt.
Portret schilderen en bewondering oogsten…
Gaat het om het applaus? Ja, eh, nee, ja uiteindelijk ook maar ook (en vooral) om het plezier in het leren schilderen van dit fantastische en populaire genre: Portret.
Zien en merken dat je stap voor stap vooruit gaat.
Want…
Gaat het om de gelijkenis?
Natuurlijk! Maar gelijkenis spreekt vele talen. Is het de blik? De houding? Of zijn het de toegepaste kleuren en beeld elementen die je in het portret invoegt? Mag het dromerig zijn zoals het werk van Jan Mankes op ons overkomt. Zacht en met kleuren en tonen die dicht bij elkaar liggen?
Of brengt een verfijnde penseelvoering en bijna fotografische schilderstijl de ander tot leven?
Vraagt het portret om de zwier van een losse en impressionistische toets of “bold brush”?
En dan hebben we natuurlijk ook nog de hand van de schilder? Waar werk je graag mee? Wat zit je als een jas gegoten? Waar kijk je graag naar? Wat spreekt jou aan? Met welke aanpak voel jij je steeds meer thuis bij het schilderen van portretten?
Als je kunt genieten van het onderweg zijn (en nieuwsgierig bent naar welke wegen je allemaal kunt bewandelen) in het portret schilderen, krijgt je leerproces tempo en energie. Valt ontspanning en inspanning samen. En raak je meer en meer thuis in het schilderen van de ander.
Ga je mee op reis?
Stap voor stap naar sprankelende portretten vol eigenheid en kleur!
Voor wie
Voor jong & oud en alles wat hier tussen zit. Iedereen kan het, iedereen kunnen we het leren: Portret schilderen!
Zoek je ontspanning door de focus en concentratie op het schilderen? Als je dan ook nog geen haast hebt en wilt genieten van het kleurrijke schilderproces dan is dit helemaal jouw Jaarprogramma.
Kortom voor iedereen die schildert of ooit heeft willen schilderen, maar die daar door omstandigheden nooit aan toegekomen is.
We leiden je stap voor stap door het schilder- en boeiende leerproces.
Het portret als een verhaal, het portret als onderwerp om je schildervaardigheden aan te scherpen (beter waarnemen, beter kleuren mengen, beter omgaan met schaduw en licht), het portret als kapstok om ook “buiten de lijnen te mogen kleuren” , a la prima te leren schilderen en natuurlijk de klassieke schildertechnieken te trainen.
Vooropleiding
Er is geen vooropleiding vereist.
Lesrooster
Lesdagen van 10-16 uur
Je kunt kiezen uit de donderdag- of vrijdagklas in Laag-Soeren
Donderdagklas:
27-2, 27-3, (facultatief: 17-4*) 1-5, 24-7, 21-8, 18-9, 9-10, 13-11, 18-12, 8-1, 12-2, 12-3
Vrijdagklas:
28-2, 28-3, (facultatief: 18-4*) 2-5, 25-7, 22-8, 19-9, 10-10, 14-11, 19-12, 9-1, 13-2, 13-3
Uiteraard is het inhalen van eventueel gemiste lessen altijd mogelijk.
Combineer twee dagen en leer meer!
Wil je je leerproces intensiveren en wil je twee dagen achter elkaar les volgen? Het kan.
Het programma is zo opgebouwd dat dit mogelijk is.
Ben je super enthousiast en wil je op zowel de donderdagen als de vrijdagen les: Het lesgeld wordt niet verdubbeld. Twee keer zoveel lessen volgen kan al met een bijbetaling van 760 euro.
Je lesrooster kun je bovendien gratis aanvullen met een keuze uit Masterclasses, Excursies en Lezingen in De Verdiepingsweek in april van 14 tot en met 18 april 2025.
*Op donderdag 17 april of vrijdag 18 april, ben je nadrukkelijk uitgenodigd om colleges over portretten bij te wonen!
Je hebt als deelnemer van het Jaarprogramma Portret voorrang bij de inschrijvingen.
Het lesgeld
Het lesgeld bedraagt voor 1 lesdag per maand 1545 euro.
Kom je zowel op de donderdag als de vrijdag dan wordt het lesgeld verhoogd met slechts 760 euro.
Het lesgeld kun je in termijnen betalen. Bijvoorbeeld in drie termijnen of maandelijkse termijnen.
We denken graag met je mee!
Het lesgeld is inclusief:
Huiswerkbegeleiding per mail, telefonisch of WhatsApp. Zo heb je altijd de docent bij de hand voor korte vragen tussen de lessen door. De omvang van het huiswerk bepaal je voor een groot deel zelf en is afhankelijk van de tijd die je wilt en kunt investeren. Zie het als een terugverend systeem zoals een springkussen (of als een e-bike). Hoe harder je springt hoe meer energie je terug ontvangt, hoe hoger je komt, tot in de wolken (of hoe harder je fietst).
En je bent natuurlijk nooit uitgeleerd. Je neemt gratis deel aan de Verdiepingsweek in het voorjaar.
Je lesrooster kun je gratis aanvullen met een keuze uit Masterclasses, Excursies en Lezingen in De Verdiepingsweek in april van 14 tot en met 18 april 2025
In Laag-Soeren kies je een vers bereidde lunch uit, uit een menu kaart, denk aan een maaltijdsalade, wraps of een baguette.
Materiaalpakket
Bij dit Jaarprogramma hoort geen vast materiaalpakket. We starten met een eerste oefening waarvoor de materialen voor je klaar liggen in de klas. Aan het einde van les 1 ontvang je de informatie over de materialen voor de volgende les.
Je eigen docent neemt voor de eerste les even contact met je op om kennis te maken en je eventuele vragen te beantwoorden. Nog voor je eerste lesdag hoor jij er al helemaal bij!
Het curriculum
In dit Jaarprogramma komen de volgende onderwerpen aan bod:
– technieken en methoden speciaal gericht op portret schilderen (je vaardigheden ontwikkelen)
– het verhalende aspect (je creativiteit ontplooien)
Omdat een leerproces in het schildervak raakt aan al onze zintuigen, kijk- en levenservaring en gevoel voor schoonheid zou onderstaande lijst onuitputtelijk kunnen worden.
Voor dit Jaarprogramma even een “dwars door de tuin” opsomming:
Diverse methodes in het overbrengen van het beeld op het doek en paneel
Vergroten en verkleinen van beeldmateriaal
Je ervaart verschillende routes om portretten op te zetten, zo maak je de grootste kans om je eigen favoriete werkwijze te ontdekken en je creativiteit aan het werk te zetten. Bijvoorbeeld met- of zonder onderschildering, op doek en op paneel, de klassieke methode (Aristides) maar ook een out of the box methode met behulp van collage technieken, de opbouw van een spannend verf oppervlak (een schitterende verfhuid) en leren werken met een eigen en verhalende beeldtaal
Kleuren mengen, koele kleuren, warme kleuren, werken met glaceerlagen en wassingen
Toonwaarde in de huid, het haar en kleding en natuurlijk: de achtergrond
Onderdelen van het gezicht zoals het oog, het oor, de mond en neus in detail
Het schilderen van haren
Schilderen met een onderschildering en schilderen zonder onderschildering (a la prima)
De hyper realistische penseelvoering, a la prima en de meer gevoelsmatige, impressionistische schilderwijze
Onderwerpen die ook aan bod komen zijn:
Het gebruiken van foto’s en afbeeldingen en het beeldrecht
Welke foto’s zijn geschikt voor je portret
Hoe kies je een foto uit het familie album
Welke foto’s zijn geschikt en welke zijn minder geschikt
Waar let je op bij een goede compositie van een portret
Het fotograferen van je model
Het Vervolg
Is dit jouw eerste stap binnen De School voor Ambacht & Kunst? Dan raak je wellicht geïnspireerd door onze didactiek, de fijne sfeer en wil je meer weten over het andere lesaanbod van de school. Je ontdekt dat je meer kunt dan je dacht! En je verlangt misschien naar een volgende stap? Of een heel andere richting.
Als je al lessen bij ons volgt dan weet je dat bij de docenten jouw verlangen centraal staat. We zullen altijd luisteren naar je ideeën voor na dit Jaarprogramma en je helpen om je droom waar te maken.
De docent neemt de tijd als je wat meer wilt weten over je eigen ontwikkeling en dromen. Loyaal en ruimhartig over de mogelijkheden en opties binnen onze school. Wie weet wil je een tweede leerjaar wijden aan portret of een Vakopleiding gaan volgen. Of deelnemen aan een ander Jaarprogramma, bijvoorbeeld aan het zeer technische Jaarprogramma Vergulden.
We leren het je allemaal!
Faciliteiten
Gratis Wifi
Een ruime werktafel en professionele ezel met daglichtlamp
Een flexibel lesprogramma
Studiegenoten
Huiswerkopdrachten voor wie wil
Doelgericht lesmateriaal met literatuurlijst
De docenten zijn allen fantastische barista’s, je koffie verkeerd of cappuccino of dubbele espresso worden ambachtelijk gemaakt en de thee is biologische Pukka thee
En onbetaalbaar: een fijne sfeer waarin ieder nieuwsgierige kunstliefhebber zich thuisvoelt
De lunches zitten bij het lesgeld inbegrepen net als de thee, koffies en ijs in de zomer als je de lessen volgt in Laag-Soeren. Volg je de lessen in Amsterdam aan de Rozengracht dan staat er een lunch voor je klaar bij Broodje Mokum enkele meters verderop. Natuurlijk maken de docenten aan de Rozengracht als ware barista’s de beroemde cappuccino’s en latte machiato’s zelf. Speciaal voor jou.
Goed om te weten
Uit de evaluaties blijkt dat we er al 10 jaar in slagen om een sociaal veilige leeromgeving met een fijn leer klimaat te scheppen.
Waar een hoge ambitie, kameraadschappelijkheid en hoffelijkheid een fantastische combinatie is.
Boulevard Magenta is een “woman owned” organisatie.
De opzet, de professionaliteit van de opleiding en het vertrouwen in ons kunnen is zo dat er een tevredenheidsgarantie geldt.
Binnen de school wordt geen terpentine gebruikt. Het is slecht voor mens en milieu.
Wij scheiden ons afval. En leren je goed met materialen en grondstoffen om te gaan.
Docenten maken gebruik van een Docenten Handboek.
Al 10 jaar ontvangen we 85% van de jaarlijkse evaluaties terug.
De lessen, de Werkboeken, de oefeningen, de didactische vaardigheden worden als goed tot uitstekend beoordeeld.