Joke aan de slag samen in de klas met 2e jaars Vakopleiding Oude Meesters.

Panelen voorbereiden, voortekening en imprimatur opzetten. En werk op de ezel tijdens de schildervakantie in Italië.

Joke van Tol (*1953) behoort tot de eerste bewoners van de nieuwbouw op Landgoed Laag Soeren, de plek waar Boulevard Magenta zo’n 5 jaar geleden werd opgericht.

Joke heeft een druk leven waarover later meer.

In 2014 begon Joke met les te nemen bij Boulevard Magenta. Het schilderen van dieren sprak haar erg aan. Zonder enige schilderservaring begon zij aan haar eerste oefening; het schilderen van dierenogen. Een drama. Zij dacht dat zij het nooit zou leren, maar met behulp van Marjan werd het resultaat toch nog acceptabel.


De maat van dit doek is 30 x 40 cm. Acrylverf op doek. Klik op de foto voor een vergroting.

Daarna was de keuze vrij en uit een boek over de Veluwe haalde zij haar volgende onderwerp, een zwijn, zie onderaan.

Haar volgende werk(je) werd een schilderij voor haar dochter. De poes Momo die overleden was.

De poes Momo. Het 3e schilderij van Joke.

De maat van dit werk is 18 x 24 cm. Olieverf op paneel. Klik op de foto voor een vergroting.

De maat van dit werk is 18 x 24 cm. Olieverf op paneel. Klik op de foto voor een vergroting.

Ze maakte ook een portret van haar zoon. Aanvankelijk twijfelde zij of ze het wel zou kunnen, maar zij had 1 voordeel: haar zoon was niet op de hoogte van haar plan. Het moest een verrassing blijven. Dit schilderij is een goed leerproces voor haar geweest. Zij kwam er al snel achter dat het witte overhemd geen wit overhemd was, maar dat er wel 5 kleuren aan werden toegevoegd.

Het gezicht was niet eenvoudig, maar Joke wilde per se deze foto schilderen, een eigen recente foto omdat zij vond dat dit haar zoon was zoals zij hem zag.

De baard vond zij nog wel een probleem, maar na een paar nuttige tips van Marjan en wat proefjes lukte haar dit ook.

Haar zoon werd door dit schilderij enorm verrast.

Haar zoon Cormac in het echt en door Joke geschilderd.

De maat van dit schilderij is 30 x 40 cm. olieverf op paneel, klik voor een vergroting.

Haar andere zoon was getrouwd op een geitenboerderij waarbij Joke ook foto’s had gemaakt. Daar zat een prachtige foto bij van een geitenstal. Deze foto heeft ze vervolgens voor hem in olieverf op een paneel gezet. De koe op de achtergrond is op verzoek van haar schoondochter toegevoegd.

Olieverf op paneel, de maat van dit paneel is 30 x 40 cm. Klik voor een vergroting op de rechterfoto.

Had je zoveel kleuren verf tot je beschikking?

,,Dat is het voordeel van het schilderen bij Boulevard Magenta. Op het moment dat je een noodzakelijke kleur niet hebt kun je dit gewoon van de school gebruiken.”

Joke zit nu bij de Vakopleiding Oude Meesters, 2jaar. En daar is ze blij mee omdat zij nu weer met olieverf kan schilderen. Het eerste jaar is hoofdzakelijk schilderen met ei-tempera en daar was zij niet zo erg gecharmeerd van. Zij beseft wel dat het eindeloos werken met ei-tempera een positieve invloed heeft op het werken met olieverf.

Ei-tempera, 1e-jaars VOM.

Dit jaar heeft zij o.a. gewerkt aan een kleuren oefening, werken met diverse ondergronden, draperieën en een wit roosje in grisaille.

Waar zij zich enorm op verheugt in het 2egedeelte van de opleiding is het opzetten van een groot portret van Maria de Medici, 80 x 100 cm! Een eigen keuze omdat zij het liefst iets schildert dat haar aanspreekt. Een uitdaging: de jurk ziet er gecompliceerd uit. Het paneel bewerken met gesso en schuren, de tekening opzetten heeft zij al gedaan. ,,Een enorm werk”, zegt ze.

Maria de Medici, 100 x 80 cm, uit 1555 ,,Daar zal ik ook thuis flink aan moeten werken, wil ik deze nog dit seizoen af krijgen.”

 Het paneel van Joke, in de originele maat van 100 x 80 cm. De tekening staat.

Hieronder enkele van de andere projecten van Joke’s collega’s uit het tweede jaar:

Zij gaat er ook thuis aan werken. Er zijn weken waarin zij nauwelijks tijd heeft om te schilderen en weken waarin zij 1,5 dag aan het schilderen is. In haar eentje schilderen, muziek op de achtergrond, Phil Collins, Norah Jones, Tina Turner, Emma Chapplin of klassieke muziek. Eten en drinken wanneer het Joke uitkomt. Ideaal.

In hoeverre gaat je interesse in de schilderkust?

,,Ik ben daar niet mee opgegroeid en om eerlijk te zijn interesseert me dit ook niet zoveel. Ik lees wel eens wat over Rembrandt of zo en kijk naar het Geheim van de meester, maar daar houdt het dan ook mee op. Naar een museum ga ik zelden.”

Het 2jaar dat Boulevard Magenta naar Italië ging voor een schildervakantie is Joke mee geweest. Aanvankelijk had ze wat voorbehoud, maar daar is ze helemaal op teruggekomen. De vrijheid en toch ook de vrijblijvendheid spraken haar enorm aan. Accommodatie en eten waren fantastisch. Ze denkt er over om nog een keertje te gaan.

Haar hele leven heeft zij vrijwilligerwerk gedaan. In haar vorige woonplaats, Alphen a.d. Rijn, is zij o.a. buddy geweest.

Tegenwoordig doet zij vrijwilligerswerk op het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten te Rheden waar zij ook gids is. ,,Ik heb een lezing gegeven voor nieuwe gidsen en wat basisgidsjes voor hen geschreven. Ik lees regelmatig artikelen over de natuur en wilde dieren, een passie. Ooit ben ik lid geworden van Vereniging het Edelhert. Daar heb ik wat wildcursussen gevolgd.”

Bij Staatsbosbeheer helpt ze bij het inventariseren van filmbeelden die een aantal jaren zijn gemaakt op ecoduct Woeste Hoeve.

Daarnaast wandelt zij ook veel met Mart, haar man, in de bossen bij Laag Soeren. Ze proberen iedere dag een wandeling te doen.

Fotograferen is een andere hobby en zoals ze zegt: ,,Door te fotograferen heb ik steeds beter leren kijken en op allerlei dingen, details, verhoudingen en compositie te letten. Daar heb ik profijt van bij het schilderen.
Je ziet al snel of en wat er niet goed is in je schilderij. Een waardevolle toevoeging voor mij.”

Joke heeft met haar man drie reizen in Afrika gemaakt, waarbij zij overnachtten in tentjes en de laatste reis in hotels. Zambia en Namibië zijn haar favoriete landen.

Tot slot: ,,Ik vind het geweldig bij BM, bij Marjan. Heerlijk schilderen. Ik probeer mijn enthousiasme altijd over te brengen als er mensen naar de expositie komen kijken. De sfeer, het werk, ik denk dat dit heel wat bezoekers zal aanspreken.”

Olieverf en acryl, 100 x 80 cm.

Vosje n.a.v. een prachtige foto.

Miniatuur gemaakt naar aanleiding van het trouwen van haar zoon Peter.

Zwijn, het 2e schilderij dat Joke maakte in de Flexlessen, jaren geleden. Hoewel ze het eigenlijk niet wilde verkopen, heeft ze dat later toch gedaan. Aan buren, zodat ze het af en toe nog kan zien.

Geboorteschilderij, gemaakt voor haar kleinzoon Kai. Woefje uit het Dikke Beestenboek waaruit veel aan dochter Daisy werd voorgelezen door de man van Joke, Mart.
50 x 50 cm.