Materie van verf tegenover de betekenislaag in je kunst
Beeldend kunstenaar, historicus, econoom en schrijver Wessel Huisman, (bekijk vooral de website en lees de biografie en het cv van dit multitalent) geeft wederom dit jaar de lezing De Genereuze Ruimte. Onze zeer betrokken gastdocent maakt tijd vrij om bij ons te zijn!
Hieronder lees je de inleiding van zijn hand:
“In het essay ‘De Genereuze Ruimte’ heb ik mij afgevraagd hoe het komt dat in een paar perioden in de geschiedenis van het schilderen, kunstenaars in staat waren een ruimtelijkheid op het platte vlak te suggereren die meditatief werkt en de beschouwer confronteert met een metafysische werkelijkheid, verpakt in een figuratief beeld. Pretentieuze woorden maar het kan geen kwaad in de beperkte ruimte van deze tekst de dingen meteen bij de naam te noemen. In vogelvlucht komen de Etruskische schilders van rond 500 v. C. voorbij, de Chinese schilders in de veertiende eeuw, de Vlaamse en Italiaanse kunstenaars tijdens vijftiende eeuw, Hokusai/Japan in de eerste helft van de negentiende eeuw en de vroege Impressionisten in de eerste decennia na 1850. Met één kanttekening dat er bij de Etruskische schilders in het beeld geen sprake is van een pulserende werking. Gezien de uitzonderlijke ruimtelijkheid van de grafschilderingen gevonden in Tarquinia e.o. en gemaakt in een korte periode verdienen ze toch een plaatsje in dit overzicht.
Hoe komt het dat de bijzondere balans tussen de aanschouwelijke harmonie en de mentale weldaad die het oproept, in de loop van de jaren ten gunste van andere kwaliteiten op de achtergrond raakt? Draagt het werk van de jonge Raffaello Sanzi nog duidelijk de compositorische kenmerken van zijn leermeester Perugino – een heldere ordening van beeldelementen en een zekere stilering van de scène – in zijn latere schilderingen verschuift het accent naar het natuurgetrouw weergeven van de personages, hun bewegingen en emoties, waardoor dit werk realistischer lijkt te worden.”
Wat een kans!
Want ook de schoonheid in de dialogen en interactie met de ander zijn bij Wessel in goede handen. De prof die komt brengen en inspireren, uitdagen en prikkelen.
Luister ademloos naar zijn visie, zijn kennis, zijn inzichten en stel hem al je vragen en ga gevuld en gevoed naar huis.
Om nog dagen over na te denken.
Door de succesvolle beeldend kunstenaar Wessel Huisman M.A.
www.wesselhuisman.com
maandag 24 april om 14.00 uur
of
woensdag 26 april om 10.00 uur