Wat vind je hier?

Foto’s van haar werk
Het interview
De biografie
Het persbericht

Wil je haar bellen of e-mailen? 06-42 65 97 47 & kroonkare@me.com

Neeltje Kroon exposeert tot 20 januari 2019 in de showroom van de
Peugeot/Citroen Garage in de Dortmundstraat 4 te Deventer
Openingstijden maandag t/m zaterdag

Neeltje Kroon exposeerde van 1 februari t/m 1 mei  2018 bij CARLOS in Huis in Deventer.
Dit was een groot succes.

Het Interview

,,Eigen expressie combineren met vakmanschap”

,,Deze schilderijen heb ik gemaakt omdat ik in mijn verbeelding heel, heel veel kleuren zie!

Het is een hele beleving om er aan te werken en vanuit mijn gevoel hier gehoor aan te geven.

Ik ben opgeleid in zeer uiteenlopende schildertechnieken. Van het uiterst gedetailleerde weergeven van de zichtbare werkelijkheid tot aan het vastleggen van mijn kleurrijke verbeelding.

Na mijn opleiding in realistisch schilderen ben ik gestart met Flexles NXT bij Marjan Smit van Boulevard Magenta.

Hier werk ik aan zowel zeer groot werk tot 200 cm en aan heel klein werk op kleine panelen van bijvoorbeeld 7 cm x 10 cm. Ik wissel dus af met het schilderen van realistische werken naar eigen composities en concepten.”

Biografie

  1. Naam

Neeltje Kroon-van Mannekes

  1. Waar geboren en wanneer

Berkel & Rodenrijs, 1942.

  1. Waar woon je nu.

Deventer

  1. Burgerlijke staat

Getrouwd, drie kinderen, die allemaal de deur uit zijn.

  1. Levensloop

Neeltje is haar hele leven al geïnteresseerd in kunst geweest. Van huis uit heeft zij dit niet meegekregen. Haar ouders waren agrariërs en wilden niet dat zij na de middelbare school naar de kunstacademie zou gaan.

Haar eerste baan in de jaren 60 was op het secretariaat van het Boijmans Van Beuningen Museum in Rotterdam waar zij nog veel goede herinneringen aan heeft. Ontmoetingen met Karel Appel en Pierre Jansen. Maar na vier jaar vond ze dit genoeg en ging vervolgens 25 jaar de verpleging in. Zij kreeg banen in Delft, Utrecht, Amsterdam en Deventer. Zij volgde een 4 jarige studie tot natuurgeneeskundige. Geen gemakkelijke opleiding, van de 22 starters maakten slechts 10 de opleiding af.

Daarna startte zij haar eigen praktijk. Eerst in Zwolle en later in Deventer.

Neeltje beschikt over de gave dat zij bij de mensen kleuren ziet waaruit dan bepaalde conclusies getrokken kunnen worden, maar het was zwaar werk: ,,je moet jezelf vergeten en je helemaal verplaatsen in de ander’’.

  1. Hoe lang schilder je al?

Nadat ik gestopt ben als natuurgeneeskundige in 2010 wilde ik wat met kleuren doen en wat lag meer voor de hand dan met schilderen te beginnen.

Ik nam een cursus acryl schilderen en daarna ging ik een driejarige opleiding plus 1 jaar masterclass volgen bij de fijnschilderacademie Art Partout in Deventer.

  1. Hoe kwam je bij Boulevard Magenta terecht en hoelang schilder je al bij BM?

In het 2e jaar had ik les gehad van Marjan Smit en ik wilde absoluut weer les van haar hebben. In 2013 richtte zij  Boulevard Magenta op. En na de Masterclass wilde ik mij verder ontwikkelen in de finesses van zowel olieverf als acryl.
Marjan verraste mij door haar enthousiasme over Rothko, toch niet direct haar richting, maar zij wilde met mij ook haar grens verleggen. Dat is een grote kwaliteit van haar; ten dienste staan van je talent en ontwikkeling als mens en schilder.

  1. Hoe kwam je tot deze serie schilderijen?

In 2015 was er een fantastische overzichtstentoonstelling van het werk van Mark Rothko in het Gemeentemuseum. Rothko is een wonderbaarlijke schilder die mij zeer aanspreekt. Ik word meegenomen in zijn schilderijen, ik heb het gevoel dat ik erin stap en dat ik er een onderdeel van uitmaak. Al die prachtige lagen, al die kleuren.

Thuis heb ik eens een muur rood geschilderd. Alleen rood is dood, maar een vrijwel onzichtbare blauwe cirkel erin geeft een enorme verandering in het rood. Ineens ontstaat er diepte. De muur is een belevenis geworden.

Het werk van Rothko inspireert me dus enorm.

Ik wilde niet zomaar iets met kleuren gaan doen, maar kleuren op het doek brengen die ik bij mezelf ervaar. Omdat ik bij veel dingen, gebeurtenissen etc. kleur zie en omdat ik vaak in kleur denk, ben ik gaan proberen sommige van deze kleuren op het doek te zetten. De composities lijken bijzonder eenvoudig, maar de rijkdom van kleur, de levendigheid van de vlakken en het zinderende oppervlak probeer ik vast te leggen en weer te geven. Een verrijking daarbij is dat de doeken een leven op zichzelf gaan leiden. Het is abstract, expressionistisch en verrassend.

  1. Maak je nog andere schilderijen?

Ik schilder figuratief en abstract. Wanner ik figuratief werk schilder naar een voorbeeld van een foto.
Dat is prima, maar ik voel me dan niet vrij genoeg hoewel ik dan toch dikwijls mijnkleuren er in zet.
In de Flexlessen verruimde voor mij het speelveld: Hier kon ik en experimenteren en technisch goed gelaagd werk maken in supergrote formaten.

Ik heb in dit verband ook spatwerkgemaakt, acrylverf sterk verdunnen met water en dan de kleuren maar door elkaar laten lopen.

  1. Zijn er schilders die je bewonderd?

Mijn favoriete schilders zijn o.a. Mondriaan, Miro, De Staël en natuurlijk Mark Rothko.

November 2017

Neeltje Kroon- van Mannekes

Marjan Smit & Neeltje leggen het werk in ontwikkeling vast.

Persbericht

Primeur voor Neeltje Kroon!

De eerste schilder van Boulevard Magenta, School voor Ambacht & Kunst, exposeert in het rijksmonument van de oude Sallandse Bank: Carlos in Huis.
,,Het is een geweldige gelegenheid om met kunstenares Neeltje Kroon een solo in te richten in onze nieuwe zaak.Ik durf gerust te zeggen dat dit de mooiste woonwinkel van Nederland is. Niet in de zin van: de beste of de grootste, maar wel de mooiste”, vertelt Carlos van Dijk vol trots.

Beleef de energie van kleur!

Je bent van harte welkom om het hele weekend te komen dwalen door het prachtige rijksmonument waar design en de kunst van Neeltje Kroon zo goed samenkomen.
Gezien de gave van Neeltje om kleuren te zien bij anderen, mag het geen verrassing heten dat kleur leidend is in haar werk als kunstenares. Daarnaast raakt ze geïnspireerd door grote meesters als Miró, Mondriaan en De Staël. Wie echter het meest indruk heeft gemaakt op Neeltje is Mark Rotkho. En wel tijdens een bezoek aan de tentoonstelling van de kleurenkunstenaar in het Gemeentemuseum: Rothko is een wonderbaarlijke schilder die mij zeer aanspreekt. Ik word meegenomen in zijn schilderijen, heb het gevoel dat ik erin stap en dat ik er onderdeel van uitmaak. Al die prachtige lagen, al die kleuren.”

Neeltje beleeft kleur. Dus is kleur de rode draad in haar werk.
Ik wilde niet zomaar iets met kleuren gaan doen, omdat ik bij veel mensen en gebeurtenissen kleur zie. Daarom ben ik gaan proberen om dit op het doek te zetten. De composities lijken misschien eenvoudig, maar de rijkdom van kleur, de levendigheid van de vlakken en het zinderende oppervlak probeer ik vast te leggen en weer te geven. Tijdens de Flexlessen NXT bij Marjan Smit van Boulevard Magenta vind ik een klankbord èn de technische kennis. Dat levert een bijzonder intensief en heerlijk schilderproces op. En de schilderijen… zij zinderen van energie.”

Deze expositie vond plaats begin 2018. Neeltje verkocht direct enkele werken. De reacties waren zeer lovend; over de kwaliteit, de kleurkracht, de gelaagdheid, de lichtvoetige maar vakkundige aanpak. De expositie kun je dus niet meer bezoeken!

Het adres:
Carlos in huis
Hofstraat 13-15
Deventer