De uil in olieverf
Inleiding
Direct schetsen met verf. Wie wil dat niet kunnen? Want de vraag is of het altijd nodig is om vanuit een tekening te gaan schilderen.
In deze lessen breidt je je vaardigheden uit met een heel andere manier om een schilderij te starten. Deze werkwijze biedt je als beginnend en ervaren schilder de optimale kans om eerst alleen te focussen op vorm. Kleur en alle problemen die je bij het mengen van de juiste kleuren mag je in deze masterclass eerst loslaten.
Intuïtief, tastend, niet op zoek naar perfectionisme maar naar waarneming creëer je een onderschildering waarbij je de sfeer direct neerzet en behoudt.
Je schildert een prachtige uil. Deze staat letterlijk recht voor je neus; een opgezette uil. We gebruiken als inspiratiebron de schilderijen van bijvoorbeeld Jan Mankes.
De stappen
Dag 1.
Neem gebrande omber en schets met wat liquin de uil. Naar waarneming. (of met behulp van een raster)
Maak de gebieden in de uil en in de achtergrond lichter waar nodig door verf weg te poetsen met penseel of met oude doek.
Is er nog tijd over schilder het hout en de houten knoppen links en rechts en het oog van de uil meer dekkend met gebrande omber.
Gebruik op deze dag geen wit of andere kleuren. Dit vervuilt enorm.
Dag 2.
Neem diverse transparante kleuren en Liquin en ga glaceren over de achtergrond. Bijvoorbeeld transparant oxide rood, transparant oxide geel en ultramarijn. Voor een wat fellere kleur neem turquoise, deze is dekkend maar goed uit te strijken met liquin. Is er nog tijd over dan kan de kop en de vleugels extra dekkend opgezet worden waar nodig.
Hier zie je turqoise en gebrande omber en transparant oxide geel in de achtergrond gepoetst:
Hier zie je turquoise met quine cridone magenta met wat liquin op de achtergrond gepoetst:
Hier is turquoise, transparant oxide geel en veel transparant oxide rood gebruikt:
Dag 3.
Meer details in de vleugels, kijk goed naar een echte kerkuil. |Daar zitten prachtige details op de vleugels. In het oog een lichtje. En waar nodig meer donkerte en/of kleur toevoegen.
Hier zie je veel kleurkracht en dat mag!
Hier zie je weinig uitgewerkte details op de vleugels:
Leerdoelen
- Losjes schilderen met olieverf
- Op gevoel schilderen, er wordt niet overgetrokken en zelfs niet getekend met potlood maar meteen met verf
- Je leert een onderschildering direct op te zetten
- Je leert kleuren mengen door dunne laagjes kleur over de droge onderlaag te poetsen = glaceren
Eindoel
Na deze lessen kijk je anders naar de start van je schilderijen. Vanaf nu heb je er een keuze bij! Ga je werken vanuit een schets of trek je over van een foto of kies je ervoor om je compositie direct in de verf te zetten. Je hebt ervaring opgedaan met het werken met liquin. Door de ervaring en inzichten die je hebt opgedaan heb je jezelf meer vrijheid cadeau gedaan: ook met een gevoelsmatig opgezette onderschildering kun je een heel realistisch schilderij uitwerken.
In je “gereedschapskoffer” neem je technische vaardigheden mee. Je hebt jezelf een cadeau gegeven: vrijheid om te kiezen in je eerste stap van een schilderij.
Compact samengevat:
Schilderen gaat altijd over vorm en kleur. Door in deze workshop eerst te focussen op vorm en kleur (even) los te laten kun je je vaardigheden trainen waardoor een compositie “zoekend” en intuïtief en op gevoel wordt opgezet. Om vervolgens in dunne laagjes de prachtige kleuren toe te voegen.