Materiaalkennis

Inleiding

Het lesprogramma is interessant voor je wanneer je belangstelling uitgaat naar de wereld achter het beeld, achter hetgeen we zien “op” een schilderij. Het is de wereld van gereedschap, penselen, linnen doeken, panelen, grondstoffen en verf. Met als hamvraag: Wat heb ik nodig in mijn atelier en voor mijn ontwikkeling als schilder?
Want hoe maak je je schilderij duurzaam en hoe voorkom je problemen? Wat is een goede ondergrond voor verf? Hout of multiplex of koper? Linnen schildersdoek of toch een katoenen doek? En hoe voorkom je dat een drager van groot formaat krom trekt? Welke materialen gebruikten de oude meesters en passen deze (nog) in de huidige schilderpraktijk? En welke drager past bij welke techniek en verf?
In deze masterclass worden je penselen en verf je grote vrienden. Door de bomen zie jij het bos weer 😉
Je wilt je schildermaterialen goed kennen, proefstukken opzetten met nieuwe en aanvullende informatie en nieuwe inzichten opdoen in een sociaal veilige leeromgeving met een fijn leer klimaat.
Waar een hoge ambitie en kameraadschappelijk lesgeven het gouden koppel blijkt zijn. Gestoeld op 10 jaar ervaring. In een woman owned organisatie.

Na aanmelding staat je eigen docent meteen met raad en daad klaar voor je vragen.
Nog voor je eerste lesdag hoor jij er al helemaal bij!

Voor wie

Voor schilders en beeldend kunstenaars, schilderdocenten, amateurschilders en starters die meer willen weten over kunstschildermaterialen. En getraind willen worden in het maken van dragers. Leer hoe je zelf de juiste aankopen doet om je  atelier goed in te richten, weet hoe je materialen toepast, je het gereedschap gebruikt en onderhoud en leer jouw voorkeur voor schildermaterialen kennen: het bespaart je veel tijd.
En!
Vrijheid! Je vrijheid neemt toe als je je materialen kent en als je bijvoorbeeld niet gebonden bent aan standaard maten maar een eigen drager kunt maken. Want heb je wel eens een mooie, oude lijst in de kringloop of in een antique zaak gevonden? Ook ontdekt dat dat meestal geen standaard maten zijn?
Deze workshop is de bouwsteen voor je verdere leerproces als schilder en een absolute must voor je schilderplezier en in het opzetten van een succesvolle schilderspraktijk. Krijg grip! Ken je materialen!

Vooropleiding 
Er is geen vooropleiding of ervaring vereist.

Lesrooster 

twee lesdagen van 10.00 uur tot 17.00 uur

In Laag Soeren

woensdag 25 oktober en donderdag 26 oktober

In Amsterdam

vrijdag 5 januari en zaterdag 6 januari (volgeboekt)

Het lesgeld

Het lesgeld bedraagt 290 euro.

Kun je onverhoopt niet komen, geen probleem!
Annuleren kan altijd. Dan kun je op een ander moment komen of wij retourneren het lesgeld.

De materialen

In deze workshop leren we je alles over atelier benodigdheden, hoe je een keuze maakt, de aanschaf, het onderhoud, werkelijk alles.
Er liggen materialen klaar voor gebruik van school. En er liggen enkele panelen voor je klaar om van je experimenten een archief aan te leggen. Twee van deze panelen zijn na deze tweedaagse klaar voor gebruik. Ook leer je een doek opspannen, ook dit doek neem je mee naar huis.

Dus schaf vooraf niets aan.
Want na deze workshop kijk je anders naar de materialen die je al eventueel hebt en wandel je heel anders door een (web)winkel voor kunstenaarsbenodigdheden.

Wil je (veel) leren over de materialen die je al hebt?
Breng dan mee: (alleen als je reeds in huis hebt) Penselen (ook de penselen die je weinig of nooit gebruikt, we vertellen er vast nieuwe weetjes over), ongebruikte panelen, planken en doeken (slechts enkele hoor, geen auto vol, gebruik je olieverfpapier, neem het mee en diverse soorten verf en schildermediums, je houten palet of juist afscheurpaletblok, . Kortom, alle atelier gereedschappen, verf en mediums…breng ze mee! We vertellen je er vast nieuwe dingen over. En je doet nieuwe ervaringen op.

Verder mag je van school onderzoeken en gebruiken:
Pigmenten en acryl verf, denk ook aan special effect verven, metaalverven, glow in the dark verven etc.
Diverse mediums, verschillende soorten en merken gesso.
Gereedschappen zoals grote spatels, effect spatels, borstel, kammen etc.

Handig om mee te brengen!
Atelier schort of oud overhemd. Simpelweg: kleding “die er tegen kan.” Breng plastic of katoenen handschoenen mee.
En oude theedoeken of oude lappen van katoen om handen, kwasten en penselen aan af te vegen.

Na aanmelding neemt je eigen docent even kort contact op om kennis te maken en je vragen te beantwoorden.
Nog voor je eerste lesdag hoor jij er al helemaal bij!

Vervolgstap; vind je eigen stem

Heb je deze workshop gevolgd dan heb jij je kennis en vaardigheden ontwikkeld tot op een professioneel niveau.
Hierna weet je welke penselen er zijn en waartoe ze dienen. Welke dragers voor welk schilder project te kiezen en de eigenschappen van verf onderzocht.
Onze ervaring is dat deze workshop vele een “aha momenten” oplevert. Als beginnend schilder kom je vanaf nu goed beslagen ten ijs als je een winkel binnenstapt, als ervaren schilder kies je veel bewuster voor het soort drager, het soort verf en het type penseel.
Je maakt zelf dragers en neemt deze als resultaat mee naar huis. Klaar om een nieuw schilderavontuur aan te gaan.

Faciliteiten

Gratis Wifi
Een ruime werktafel met eigen daglichtlamp
Een flexibel lesprogramma
Studiegenoten
Huiswerkopdrachten voor wie wil
Doelgericht lesmateriaal met literatuurlijst
De docenten zijn allen fantastische barista’s, je koffie verkeerd of cappuccino of dubbele espresso worden ambachtelijk gemaakt en de thee is biologische Pukka thee.

Goed om te weten

Uit de evaluaties blijkt dat we er al 10 jaar in slagen om een sociaal veilige leeromgeving met een fijn leer klimaat te scheppen.
Waar een hoge ambitie, kameraadschappelijkheid en hoffelijkheid een fantastische combinatie is.
Boulevard Magenta is een “woman owned” organisatie.
De opzet, de professionaliteit van de opleiding en het vertrouwen in ons kunnen is zo dat er een tevredenheidsgarantie geldt.
Binnen de school wordt geen terpentine gebruikt. Het is slecht voor mens en milieu.
Wij scheiden ons afval. En leren je goed met materialen en grondstoffen om te gaan.
Docenten maken gebruik van een Docenten Handboek.
De lessen worden regelmatig geëvalueerd en besproken.
Aan de studenten wordt jaarlijks gevraagd om een evaluatieformulier in te vullen.